Να εργαστεί για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα κάλεσε την Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εκφράζοντας ανησυχία σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Κάλεσα την Κίνα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ, να λάβει μέτρα σε συνεννόηση με όλον τον κόσμο για να μειωθούν οι εντάσεις και να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας διπλωματικής λύσης» είπε ο Κέρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα είναι προσηλωμένες στην οριστικοποίηση συμφωνίας, η οποία θα αποκλείσει οποιονδήποτε δρόμο απόκτησης σχάσιμου υλικού από το Ιράν.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή την έναρξη της διήμερης επίσκεψης Κέρι στην Κίνα -επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις κινεζικές διεκδικήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Ουάνγκ Γι δεν έδειξε κάποιο σημάδι υποχώρησης παρά την παρότρυνση του Κέρι να προβεί το Πεκίνο σε ενέργειες που θα αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω εκ νέου ότι η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είναι ακλόνητη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό αξιώνει από την κυβέρνηση ο λαός και είναι νόμιμο δικαίωμά μας».

Η Κίνα διεκδικεί περίπου το 90% των 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Ωστόσο οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης μεγάλα τμήματα της θαλάσσιας αυτής περιοχής.