«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία -εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή- χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές, υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης» δήλωσε το Σάββατο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Ειδικότερα, στην ερώτηση τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αν η συμφωνία περάσει, ενδεχομένως με ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με διαρροές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τίθεται την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης».

«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χάνει ενδεχομένως ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής της, να στηρίζεται ενδεχομένως –όλα αυτά είναι υποθετικά σενάρια– στην αντιπολίτευση για να περάσει τη συμφωνία και την επόμενη ημέρα να συνεχίζει αμέριμνη να κυβερνάει ωσάν να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής» πρόσθεσε.

«Εάν η κυβέρνηση σε αυτήν την ψηφοφορία για τη συμφωνία -εφόσον την κλείσει και τη φέρει στη Βουλή- χάσει παραπάνω από 13 βουλευτές υπάρχει την επόμενη ημέρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και ναι μεν μπορεί να έχουμε συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση σε αυτήν τη μορφή δεν θα μπορεί να συνεχίσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση «μια συμφωνία που να πληροί έστω στοιχειώδεις προϋποθέσεις» η Νέα Δημοκρατία θα τη στηρίξει. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει μέτρα που «διογκώνουν το κράτος».

«Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης πλέον» η ψήφιση μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται προβληματισμένος για τα εσωκομματικά, υποστηρίζοντας πως «η ΝΔ δεν έχει κάνει την αυτοκριτική της στον βαθμό που εγώ θα ήθελα (…)».

«Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει συθέμελα για να μπορέσει να συνδεθεί με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που της γύρισαν την πλάτη. Αυτή τη δυναμική δεν βλέπω στον βαθμό που θα ήθελα» αναφέρει.

Τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέει: «Οι χαώδεις διαφορές του καθενός από εμάς με την κυβέρνηση, κάνουν τις όποιες διαφορές έχουμε ανάμεσα μας να μοιάζουν αμελητέες. Αν το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ εύκολα πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμα και εκλογικά, με κοινή πολιτική ατζέντα που θα έχει ισχυρό εθνικό πρόσημο».