Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι,δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, τόσο αυτός όσο και στενοί συνεργάτες του βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ομάδα των ένοπλων Αλβανών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Ο Αχμέτι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων  «Alsat» , ανέφερε ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες στο Κουμάνοβο, νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ένα μέλος από την ομάδα των ένοπλων Αλβανών του τηλεφώνησε και του ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για να μπορέσουν να διαφύγουν.

Ο Αχμέτι υποστήριξε πως απέρριψε το αίτημα αυτό των ένοπλων και μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις τους έπεισε να παραδοθούν στην αστυνομία. Για τις διαπραγματεύσεις αυτές ενημέρωνε σε όλη τη διάρκεια τόσο τον Ν.Γκρούεφσκι, όσο και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στη χώρα.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ορισμένοι από τους σκοτωμένους και συλληφθέντες ένοπλους στα επεισόδια του Κουμάνοβο ήταν, το 2001, μαχητές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK), της οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ οι οποίοι τη χρονιά εκείνη ενεπλάκησαν σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Ο Αχμέτι είχε διατελέσει πολιτικός διοικητής του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» και μετά τις συγκρούσεις του 2001 σχημάτισε το κόμμα DUI, το οποίο αναδείχθηκε αμέσως σε μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.

Ο αρχηγός του DUI ανέφερε ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γνώριζε για κινήσεις ένοπλων Αλβανών στην ΠΓΔΜ και πως μερικές ημέρες πριν από τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο, ένας στενός συνεργάτης του συναντήθηκε με κάποιους από αυτούς και προσπάθησε να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη δράση τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κατά τις συμπλοκές του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο,οι οποίες ήταν οι σοβαρότερες μετά τις συγκρούσεις του 2001 στην ΠΓΔΜ, σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι Αλβανοί και οχτώ αστυνομικοί, ενώ 30 μέλη της ένοπλης ομάδας παραδόθηκαν στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία και τους ανακρίνει.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά το τέλος των συγκρούσεων στο Κουμάνοβο, είχε δηλώσει ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα. Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Ο Αλί Αχμέτι υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τόσο για τα κίνητρα, όσο και για τους σκοπούς της ομάδας των ένοπλων Αλβανών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο.

Ο Αχμέτι επανέλαβε ότι οι Αλβανοί, τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στο Κόσοβο και στην Αλβανία, τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της σταθερότητας της ΠΓΔΜ και της πιστής εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία έλαβαν τέλος οι διεθνοτικές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ το 2001 και ο αλβανικός πληθυσμός, που αποτελεί το 25% της χώρας, απέκτησε δικαιώματα που διεκδικούσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από