O Νάιτζελ Φάρατζ είχε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στο κόμμα του και στον βρετανικό λαό: αν δεν εκλεγόταν βουλευτής θα εγκατέλειπε την ηγεσία του UKIP. Δεν εξελέγη. Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας κέρδισε μόλις μία έδρα (φταίει βέβαια και το εκλογικό σύστημα). Εκείνος παραιτήθηκε, αλλά πολύ γρήγορα ανακάλεσε την παραίτησή του με πρόσχημα ότι δεν έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή. Και τώρα που συναντά μια εντεινόμενη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του μιλάει για «πραξικόπημα».
Η ένταση υπέβοσκε εδώ και ημέρες, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος στο UKIP ξέσπασε χθες. Πρώτος εκδηλώθηκε ο εκπρόσωπος οικονομικών και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ο Πάτρικ Ο'Φλιν, που είναι και ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, ο Φάρατζ καλλιεργεί στο κόμμα την προσωπολατρία και την «απόλυτη μοναρχία». Ο ηγέτης του κόμματος - είπε ο Πάτρικ Ο'Φλιν στους «Τάιμς» - έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ένας επιθετικός άνθρωπος που ενοχλείται από οποιαδήποτε κριτική. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει συμπεριφορά και να συζητεί περισσότερο με τους συνεργάτες του.
Ο Πάτρικ Ο'Φλιν, βέβαια, είναι ένας απλός ευρωβουλευτής. Και αν το παρατραβήξει μπορούμε πάντα να τον διαγράψουμε. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δεύτερο άνθρωπο που αμφισβήτησε χθες τον αρχηγό, τον Στιούαρτ Γουίλερ, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του κόμματος. Και ο οποίος εξέφρασε στο ραδιόφωνο του BBC την άποψη ότι το UKIP χρειάζεται έναν λιγότερο επιθετικό ηγέτη, ώστε να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Ο Φάρατζ πάσχει από τη μέση του - είπε - και θα έπρεπε να ξεκουραστεί.
Με τον Γουίλερ συμφώνησε ο ταμίας του κόμματος, ο Χιου Γουίλιαμς, λέγοντας πως ο Φάρατζ «είναι ο καλύτερος πολιτικός σε αυτή τη χώρα, αλλά έρχεται μια στιγμή - και πιστεύω ότι η στιγμή είναι τώρα - που πρέπει να αφήσει το κόμμα να σταθεί στα πόδια του».
Το αντιευρωπαϊκό και ακροδεξιό UKIP, που ζητεί να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ληφθούν μέτρα εναντίον ακόμη και των νομότυπων μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ, έλαβε 13% στις πρόσφατες εκλογές, κέρδισε όμως μόλις μία έδρα. Ακόμη και ο βουλευτής που εξελέγη, ο Ντάγκλας Κάρσγουελ, έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Φάρατζ. Το αντικείμενο της διαμάχης τους είναι κατά πόσον ο Κάρσγουελ πρέπει να διεκδικήσει τις 650.000 λίρες που δικαιούται τον χρόνο από τα δημόσια ταμεία για να πληρώνει το επιτελείο του. Ο ίδιος ο βουλευτής λέει ότι θα ήταν απρεπές να εισπράττει αυτά τα χρήματα, που είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν άλλοι βουλευτές λόγω της αναντιστοιχίας ανάμεσα στο ποσοστό του κόμματος και τη μία έδρα που κέρδισε.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε σημειωθεί ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στο αρχηγείο του κόμματος στο Μεϊφέαρ και στους στενούς συνεργάτες του Φάρατζ που τον συνόδευσαν σε όλες του τις εμφανίσεις. Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν ότι έκαναν μια επιθετική εκστρατεία αμερικανικού τύπου, αποξενώνοντας τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ενα πραξικόπημα σε εξέλιξη
Απαντώντας στις κριτικές που ασκήθηκαν στο πρόσωπο του Φάρατζ, ανώτατη πηγή του UKIP την οποία επικαλείται η «Γκάρντιαν» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα. Κατά την άποψη της πηγής αυτής, η αντιπρόεδρος του κόμματος Σούζαν Εβανς, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ντάγκλας Κάρσγουελ και το γραφείο Τύπου του κόμματος συνεργάζονται με σκοπό την υπονόμευση του αρχηγού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από