Σύγχυση επικρατεί την Πέμπτη στο Μπουρούντι σχετικά με την επιτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε εκεί χθες, καθώς αντίπαλες ομάδες στρατιωτών εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μπουζουμπούρα ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Κάτοικος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters  δήλωσε πως είδε έναν στρατιώτη να κείτεται νεκρός κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υποστράτηγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ανέτρεψε τον πρόεδρο Πιέρ Νκουρουνζίζα ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο εξωτερικό. Σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πράιμ Νιγιονγκάμπο δήλωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε.

Ανώτερη στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, ανέφερε επίσης πως στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Νκουρουνζίζα ανέκτησαν τον έλεγχο σημαντικών τμημάτων της πόλης, περιλαμβανομένου του αεροδρομίου.

Ωστόσο οι επικεφαλής του πραξικοπήματος επιμένουν πως έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η αναταραχή άρχισε όταν ο Νκουρουνζίζα ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει μια τρίτη προεδρική θητεία και οι αντίπαλοι του κατήγγειλαν ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην Μπουζουμπούρα, οι σφοδρές μάχες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ανάμεσα σε στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο και αυτούς που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, αλλά δεν είναι σαφές ποιος έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, οι δρόμοι φαίνεται ότι ελέγχονται κυρίως από την αστυνομία που παραμένει πιστή στον πρόεδρο, όμως σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RNTB.

Ο έλεγχός της είναι πολύ σημαντικός επειδή είναι το μοναδικό μέσο που εξακολουθεί να εκπέμπει πέραν της πρωτεύουσας. Οι δύο ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει και ο δημοφιλέστερος, ο Radio Publique Africaine, πυρπολήθηκε στη διάρκεια της νύκτας αφού μετέδωσε την ανακοίνωση του στρατηγού Νιγιομπαρέ για το πραξικόπημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από