Διευρύνεται ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων για την ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία, έπειτα από την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ εξαιτίας της βαριάς ήττας που υπέστη το κόμμα την περασμένη εβδομάδα στις βουλευτικές εκλογές.

Το Εργατικό Κόμμα θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του στις 12 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους ο 36χρονος Τσούκα Ουμάνα και η 43χρονη Λιζ Κένταλ, ενώ σήμερα ήρθαν να προστεθούν τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων βουλευτών, των Άντι Μπέρναμ και της Ιβέτ Κούπερ.

Οι επίδοξοι διάδοχοι του Μίλιμπαντ θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Ιουνίου για να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους, διευκρίνισε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

Ο Μίλιμπαντ υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα τόσο στη Σκωτία, όπου το κόμμα απέτυχε παταγωδώς, όσο και στην Αγγλία, όπου δεν μπόρεσε να αποσπάσει σημαντικές έδρες από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Εντ Μίλιμπαντ ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών τον Σεπτέμβριο του 2010, έπειτα από μια ενδοοικογενειακή μάχη με τον αδελφό του, Ντέιβιντ. Υπό την ηγεσία του, το κόμμα έκανε στροφή προς τα αριστερά και τις τελευταίες ημέρες επικρίθηκε σφοδρά για αυτό, ιδίως εκ μέρους συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.