Ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν εναντίον ενός οικήματος στο οποίο συχνάζουν ξένοι στην Καμπούλ έφθασε τους 14 νεκρούς, ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν και ένας αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένας Αμερικανός, ένας Ιταλός και τέσσσερις Ινδοί.

«Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από μία επίθεση εναντίον πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για μία πολιτιστική εκδήλωση στο Παρκ Πάλας της Καμπούλ», αναφέρει μία ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο νέος απολογισμός, που επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από αστυνομικό αξιωματούχο στην Καμπούλ, ο οποίος διευκρίνισε επίσης πως η αστυνομία έχει βρει το πτώμα μόνον ενός επιτιθέμενου.

Οι επιτιθέμενοι είχαν κρατήσει για επτά ώρες δεκάδες ομήρους στο Παρκ Πάλας, ένα οίκημα στο οποίο συχνάζουν ξένοι και όπου πραγματοποιείτο μία συναυλία αφγανικής μουσικής.

Οι αφγανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν τον Απρίλιο την ετήσια «ανοιξιάτικη επίθεσή» τους, ανέλαβαν την Πέμπτη το πρωί την ευθύνη για την επίθεση. «Ήταν μία αποστολή αυτοκτονίας που πραγματοποίησε ένας από τους μαχητές μας. Η επίθεση σχεδιάστηκε με λεπτομέρεια με στόχο μία γιορτή στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και Αμερικανοί», ανέφεραν σε μία ανακοίνωση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) καταδίκασε την ενέργεια αυτή, καθώς και μία άλλη ένοπλη επίθεση που εξαπολύθηκε χθες στη Λασκάρ Γκαχ στο νότιο Αφγανιστάν κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πολίτες.

Στην ανακοίνωσή της η UNAMA εξέφρασε λύπη γιατί, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015, 974 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.963 τραυματίστηκαν, μία αύξηση κατά 14% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014.