Ρήμα παράκαιρον τον όλον ανατρέπει βίον (μια αταίριαστη κουβέντα μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή)

Μένανδρος

Η εξέλιξη του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στη φήμη τριών διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου λόγω των άστοχων, όπως αποδείχτηκε από τα γεγονότα, δηλώσεών τους που συνοδεύθηκαν από ανάλογες αποφάσεις. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, ο μέχρι πέρυσι προπονητής της Γιουβέντους Αντόνιο Κόντε και ο ζωντανός μύθος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον αποδείχθηκαν δοκησίσοφοι.

Μάνατζερ ή πρόεδρος;

«Ο Αλβάρο Μοράτα δεν είναι αρκετά καλός για να παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης» αποφάνθηκε ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να πουλάει όνειρα, να δημιουργεί οικονομικές αυτοκρατορίες και να καταστρέφει ομάδες, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, για τον ποδοσφαιριστή που τελικά απέκλεισε τους Μερένχες από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπό τις εντολές του 68χρονου μεγαλοεργαλάβου η Ρεάλ Μαδρίτης θυμίζει εμπορική επιχείρηση με ολίγον από ποδοσφαιρική ομάδα. Η απομάκρυνση του Μοράτα από το Βαλδεμπάμπας πέρυσι το καλοκαίρι αποτελεί προσωπική του απόφαση, όπως και οι μεταγραφές του Κολομβιανού Χάμες Ροδρίγες και του Κοσταρικανού Κέιλορ Νάβας. Συμπτωματικά, λίγους μήνες αργότερα ο Πέρεθ ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ στις χώρες των δύο παικτών.

Στα 12 χρόνια που βρίσκεται συνολικά στην προεδρία της Ρεάλ (2000-2006, 2009-2015) ο Πέρεθ έχει δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ σε μεταγραφές φέρνοντας στο Μπερναμπέου τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Η ιστορία όμως δίδαξε ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να χτίσεις αυτοκρατορίες. Επτά από τις 12 τελευταίες σεζόν η Ρεάλ ολοκλήρωσε τη χρονιά με άδεια χέρια. Στις έξι από αυτές πρόεδρος ήταν ο Πέρεθ, ενώ συνολικά υπό την ηγεσία του οι Μερένχες έχουν κατακτήσει τρεις τίτλους πρωταθλήματος, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και δύο Κύπελλα Ισπανίας.

Ο άπιστος Κόντε

Ο Πέρεθ μπορεί να παρηγορηθεί πάντως από το γεγονός ότι κάποιοι πιο ειδικοί στο ποδόσφαιρο, όπως ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας Αντόνιο Κόντε, έκαναν ακόμη πιο άστοχες δηλώσεις.

«Να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν; Δεν κοροϊδεύω κανέναν. Σέβομαι τους φιλάθλους. Η σημερινή Γιουβέντους φοβάμαι ότι δεν μπορεί να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ» είχε δηλώσει πέρυσι ο τότε τιμονιέρης της Βέκια Σινιόρα, με αφορμή τον πρόωρο αποκλεισμό (στους ομίλους) της ομάδας του από τη διοργάνωση.

Σε άλλη συνέντευξη είχε πει: «Δεν βλέπω να μπορεί να κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ ιταλική ομάδα τα επόμενα χρόνια. Με κάνει να γελάω όταν ακούω ότι με δύο ή τρεις μεταγραφές μπορούμε να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει παραμείνει στάσιμο».

«Σερ» ο Πογκμπά

Οσον αφορά τον Φέργκιουσον, ο Σκωτσέζος υπέπεσε σε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της καριέρας του αφήνοντας να φύγει μέσα από τα χέρια του ο Πολ Πογκμπά τον οποίο δεν αξιοποίησε. Οταν ο Γάλλος του ανακοίνωσε ότι πηγαίνει στη Γιούβε για να πάρει χρόνο συμμετοχής ο σερ Αλεξ του είπε: «Στην Ιταλία υπάρχει πολύς ρατσισμός. Είσαι ακόμη νέος και προέρχεσαι από την ακαδημία. Δεν είσαι έτοιμος».

Ο νεαρός όμως ήταν έτοιμος από καιρό, όπως απέδειξε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου το βράδυ της Τετάρτης.