Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το ΠΑΣΟΚ ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, με αφορμή τα πυρά που εξαπέλυσε το πρωί της ίδιας μέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός επιτέθηκε κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το PSI, το οποίο όπως είπε ήταν η αφορμή – μεταξύ άλλων – να αποκλειστεί η χώρα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση υπερθεματίζοντας τις επιπτώσεις του PSI στη χώρα και ζητώντας την απόσυρση Βαρουφάκη από τη διαπραγμάτευση.

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε από την πλευρά του ανακοίνωση με την οποία κατακεραυνώνει το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπερασπίζεται το πρόγραμμα αυτό που απέβη «καταστροφικό» για τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης για τo PSI, μιλώντας στο συνέδριο του Economist την Πέμπτη στην Αθήνα.

Στη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τον αποκαλεί γραφικό αποσυνάγωγο στο Eurogroup, χωρίς ίχνος διαπραγματευτικής αποτελεσματικότητας και πώς έχει ευνουχιστεί από τον Πρωθυπουργό τελώντας υπό επιτροπεία.

«Εκπέμπει κάθε ημέρα αντιφατικά και ανησυχητικά μηνύματα θέτοντας υπό αμφισβήτηση την σημασία της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, πιστεύοντας στο bitcoin και συζητώντας στα σοβαρά την εισαγωγή διπλού νομίσματος!», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά με το PSI σημειώνει ότι «ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε το PSI αναπτύσσοντας την καταπληκτική θεωρία ότι με το PSI που οδήγησε στο κούρεμα του χρέους, την ριζική αναδιάρθρωση και την μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του κατά 60% σε σχέση με το 2009, διευκόλυνε την ΕΚΤ, γιατί η Ελλάδα οφείλει να εξοφλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο 100% ανεξάρτητα του τιμήματος που κατέβαλε η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά όταν τα απέκτησε!»

Επίσης κατηγορεί τον υπουργό οικονομικών ότι δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στήριξαν το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεχόμενες, στο πλαίσιο του PSI, να επιστρέφουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως διεκδικεί τα 1,9 δις των κερδών αυτών!

Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης καθιστούν επιτακτική για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και την αξιόπιστη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης, την πλήρη απόσυρσή του».

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

«Μόνον συναισθήματα λύπης προκαλεί η συνεχιζόμενη υπεράσπιση από το ΠΑΣΟΚ των Μνημονίων και δη του PSI, τα οποία ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει», απάντησε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.

Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο, «είναι «συγκινητική» η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ με την οποία πασχίζει να υπεραμυνθεί του καταστροφικού PSI, ένας μόνο αντίκτυπος του οποίου (για να μην αναφερθούμε στο επιλεκτικό «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρο-ομολογιούχων) είναι ο αποκλεισμός της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ακόμα και μετά το πέρας της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης».

Η ανταπάντηση του ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενο στην αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει τα εξής:

«Ο κ. Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του στην πλατεία των αγανακτισμένων το 2011 γιατί δεν έγινε κούρεμα και αναδιάρθρωση χρέους το 2010 και τώρα αμφισβητεί το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε στις αρχές του 2012.

»Επαναλαμβάνει τα γνωστά φληναφήματα για τη δήθεν βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, φληναφήματα στα οποία έχει δοθεί αποστομωτική απάντηση στη Βουλή.

»Συνιστά ακραίο θράσος να τα λέει αυτά την ίδια ώρα που συγκεντρώνει αναγκαστικά, με ΠΝΠ, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, ενώ ταυτοχρόνως γλείφει την κα Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει με συνέπεια στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ.

»Συνιστά πρόκληση να τα λέει αυτά ο υπουργός που πρέπει τώρα να ζητήσει την εφαρμογή των παραμετρικών αλλαγών στο χρέος που αποτελούν κεκτημένο του PSI του 2012. Θα γλείψει εκεί που φτύνει.

»Συνιστά πολιτική αλητεία να τα λέει αυτά ο υπουργός που έλεγε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και την παράταση του προγράμματος και στη συνέχεια συνήψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς – όπως κατάλαβε με καθυστέρηση δυο μηνών – να διασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ αντιθέτως του πήραν τα 11 δις του ΤΧΣ μέσα από τα χέρια.

»Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο υπουργός που υπέγραψε την τετράμηνη παράταση του μνημονίου χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και αρνείται να στείλει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα αποφεύγοντας, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να έρθει να απαντήσει στη σχετική επερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

»Αν νομίζει ότι έχει κάτι να πει, ας έρθει λοιπόν στη Βουλή, όπως έχει προκληθεί. Η περίοδος της ανέμελης τζάμπα μαγκιάς του κ. Βαρουφάκη τελείωσε. Τον πήραν χαμπάρι».

Και απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην ανταπάντηση του ΠΑΣΟΚ

«Ο Υπουργός Οικονομικών εύχεται να αναπαραχθεί η νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σε όσα περισσότερα ΜΜΕ γίνεται, για να αντιληφθούν οι πολίτες, για μια ακόμη φορά, την ποιότητα λόγου στην οποία έχει διολισθήσει το κόμμα αυτό… » απάντησε εκ νέου στη Χαριλάου Τρικούπη το υπουργείο Οικονομικών.