Στις 5 Φεβρουαρίου μπήκε στο νέο της σπίτι στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας, σε αυτό τουλάχιστον όπου θα μένει μαζί με την 8χρονη κόρη και τον 17χρονο γιο της για άλλους 10 μήνες. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η Χριστίνα μπήκε στο κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ «18 Ανω» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών. Για 10 μήνες δεν επιτρεπόταν να επικοινωνεί ούτε με τα παιδιά της. «Είχα πέσει σε κώμα, έπειτα από τοξικό σοκ εξαιτίας του αλκοόλ. Από πάνω μου ήταν δύο γιατροί. Καταλάβαινα αυτά που έλεγαν αλλά δεν μπορούσα να αντιδράσω. Ακουσα, λοιπόν, να λένε πως είμαι χαμένη υπόθεση. Τότε αποφάσισα να το προσπαθήσω σοβαρά. Δυστυχώς, είχα αναγκάσει με την κατάστασή μου πολλές φορές τα παιδιά μου να αναλάβουν ρόλο γονέα» λέει. Μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έμεινε επί έναν χρόνο μαζί με την κόρη της σε ξενώνα στον Αλιμο.

Η Χριστίνα είναι εδώ και δύο χρόνια καθαρή από το αλκοόλ. Από τη μια η εξάρτησή της από το αλκοόλ, από την άλλη η κρίση, έμεινε για μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά. «Τον περασμένο Δεκέμβριο βρήκα δουλειά, φρόντιζα μια ηλικιωμένη, η οποία όμως πριν από λίγες μέρες απεβίωσε. Είμαι και πάλι σε αναζήτηση εργασίας. Ολο αυτό που κάνει ο Δήμος Αθηναίων για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, με το να μας παραχωρεί δηλαδή κατοικία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικό. Ξέρετε, ωστόσο, ότι όλη αυτή η κατάσταση σε κάποιους μπορεί να είναι βολική και να επαναπαυτούν. Αυτό που μας λείπει είναι δουλειά. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, ιδίως άνθρωποι που εργάζονταν για πολλά χρόνια» δηλώνει η Χριστίνα.

Συνολικά 26 οικογένειες φιλοξενούνται στις τρεις Κοινωνικές Πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων, στις οδούς Μπουμπουλίνας, Βρεσθένης και Επιδάμνου. Οι 12 από τις οικογένειες αυτές είναι μονογονεϊκές και οι 4 πολύτεκνες. Στην ανακαινισμένη πολυκατοικία του Νέου Κόσμου οι περισσότερες οικογένειες είναι μονογονεϊκές, γυναίκες με ένα ή δύο παιδιά.

97 ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, από τους 97 φιλοξενουμένους στις τρεις αυτές κοινωνικές δομές οι 50 είναι παιδιά. Η ειδική επιτροπή του δήμου για την κάλυψη των διαμερισμάτων στην πολυκατοικία της Βρεσθένης 41 έλαβε συνολικά 27 αιτήσεις. Από τους ενδιαφερόμενους μόλις οι 13 πληρούσαν τις προϋποθέσεις –δηλαδή είχαν κάρτα ανεργίας, κατέθεσαν εκκαθαριστικά σημειώματα, ενημέρωσαν για την οικογενειακή κατάσταση, πέρασαν τις ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται –και τελικά επελέγησαν οι συγκεκριμένες επτά.

«Η Κοινωνική Πολυκατοικία που επισκεφθήκατε είναι η δεύτερη που δημιουργήσαμε. Οχι μόνοι μας. Οπως και στην περίπτωση της πρώτης Κοινωνικής Πολυκατοικίας, στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου συνεργαστήκαμε με την εθελοντική οργάνωση Ανθρώπινοι Ανθρωποι, έτσι και για την ανακατασκευή της πολυκατοικίας στον Νέο Κόσμο είχαμε ισχυρό εταίρο, την εταιρεία Procter & Gamble. Είμαστε αποφασισμένοι το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας να το διευρύνουμε. Η αποστολή του Δικτύου είναι πολύ σημαντική, καθώς φιλοξενεί οικογένειες που κινδύνευαν να χάσουν τη στέγη τους. Εγώ θα έλεγα ότι τους παρέχουμε μια πρώτη προστασία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους. Διότι η φιλοξενία από μόνη της δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία αν δεν συνοδευόταν από την προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Ετσι, ο δήμος στηρίζει τις οικογένειες αυτές με δωρεάν οργανωμένες, ειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, ώστε να ξεφύγουν από τον κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Αυτό ενσαρκώνει τη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων: περνάμε από τη φιλανθρωπία στη συστηματοποιημένη αλληλεγγύη και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε συμπολίτη μας» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

26

οικογένειες συνολικά φιλοξενούνται στις τρεις Κοινωνικές Πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων, στις οδούς Μπουμπουλίνας, Βρεσθένης και Επιδάμνου