«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια ούτε ότι θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο». Αυτό δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, προφανώς αγνοώντας συνέντευξη που είχε δώσει στον ΣΚΑΪ τον περασμένο Ιανουάριο τότε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έλεγε επί λέξει: «τις δανειακές συμβάσεις ποτέ δεν είπαμε ότι θα τις σκίσουμε, τα μνημόνια θα σκίσουμε».

Παράλληλα, πάντως, στη συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γιάννης Μπαλάφας εξαπέλυσε επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. «Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα παραιτηθεί», είπε ο Γ. Μπαλάφας, εκτιμώντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ «καταστροφολογεί και κάνει κακό στη χώρα και στην οικονομία με τις εκτιμήσεις του».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανού ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε:

Για το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος

«Η κάλπη των εκλογών δεν υπήρχε ποτέ. Η τελευταία κουβέντα, υπεύθυνη από την πλευρά του Τσίπρα, ήταν: «Είναι κι αυτό στα υπ’ όψιν, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί». Αυτή ήταν η κουβέντα. Τώρα, ο καθένας είναι φυσικό σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και με έναν υποκειμενισμό που περισσεύει αυτή την εποχή, να λέει και την παρόλα του. Τις θεωρώ υπερβολικές, υποκειμενισμούς και καλό θα ήταν να υπάρχει περισσότερη φειδώ στα λόγια. Ορισμένες από αυτές είναι παρόλες, μη μου ζητήσετε να πω ονόματα. Παρόλες είναι και έλλειψη φειδούς».

Για την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα σκίσει τα Μνημόνια»

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα. Το να μου λέει κάποιος «το είπατε το 2008, 2009, 2010», δεν έχει έννοια. Το «σκίσιμο των μνημονίων» δεν υπάρχει πουθενά. Είμαστε σε μια διαδικασία που καταργούμε πράγματα, διότι πέρα από τη διαπραγμάτευση, προωθούνται και μια σειρά προγραμματικές μας δεσμεύσεις που δεν θέλω να αναφερθώ τώρα, προς άρση αντίστοιχων μνημονιακών δεσμεύσεων. Προφανώς μπορεί να είπαμε κάποια στιγμή, εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, μπορεί κάποια στιγμή, κάποιοι να μίλησαν για πιο γρήγορους ρυθμούς προώθησης κάποιων πραγμάτων.

»Οτι ήταν στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν ήταν (η κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο). Ήταν στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κλπ.; Εγώ δεν αμφιβάλω ότι μπορεί κάπου, κάποιος, στην προεκλογική περίοδο, να το είπε, αλλά στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο στις προγραμματικές μας δηλώσεις, τοποθέτηση «μ’ ένα άρθρο και τελειώνουμε», δεν υπάρχει. Λες κάτι προεκλογικά, γίνονται εκλογές, παίρνεις το συγκεκριμένο ποσοστό, κάνεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη, κάνεις προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω είναι λογικό να κρίνεις μια κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, εκεί είναι το λογικό.

» Με βάση ποια εντολή ήταν αυτό στο προεκλογικό πρόγραμμα, στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Λέγαμε πουθενά «με ένα νομοσχέδιο θα περάσει»; Μπροστά μου το έχω».

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

«Αν εγώ ήμουν όχι τράπεζα της Ελλάδας, σε όποια άλλη θέση, και αποδεικνυόταν ότι ένα τέτοιο έγγραφο, e-mail, έφευγε από το γραφείο μου, εγώ την επόμενη στιγμή θα είχα παραιτηθεί. Λέω τι θα έκανα εγώ. Εμείς δεν έχουμε κανένα ρεβανσισμό για κανένα σε τελευταία ανάλυση, αλλά εδώ είναι καραμπινάτο το πρόβλημα. Από το γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας φεύγουν καταστροφολογικές εκτιμήσεις για την οικονομία; Αυτή είναι η δουλειά του; Ο κ. Στουρνάρας έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Αν είναι φυσιολογικό να φεύγουν από το γραφείο του τέτοια κείμενα, εγώ θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Παρουσιάζει μια χώρα υπό κατάρρευση, δεν συμφωνούμε εμείς σε αυτό. Δεν είναι (υπό κατάρρευση η χώρα)».

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, κοινωνικά ανάλγητος, ο οποίος θα καταργηθεί, αφού πρώτα αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες και θα τον αντικαταστήσουμε από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αυτής με τους δανειστές. Είναι ζήτημα δικό μας, δεδομένης της οικονομίας μας, της σημερινής οικονομικής κατάστασης και με αυτή τη σημερινή οικονομική κατάσταση, επειδή είμαστε σοβαροί άνθρωποι και παίρνουμε και το κόστος, λέμε να πάει πιο πίσω η ιστορία του ΕΝΦΙΑ μερικούς μήνες, έξι, επτά, οχτώ, πιο πίσω».

Για τον ΦΠΑ

«Ο ΦΠΑ βεβαίως είναι θέμα με τους δανειστές. Κι εκείνο είναι ένα θέμα από τα αγκάθια. Είναι ένα από τα αγκάθια. Διότι εμείς δεν δεχόμαστε μια οριζόντια αντιμετώπιση. Θα μπορούσαμε ίσως σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα είχε άλλο αγκάθι, να δεχτούμε κάποια υποχώρηση, αλλά αυτό θα το δούμε συνολικά».