Η καλλιτεχνική καριέρα της Γιόκο Όνο καλύπτει πάνω από πέντε δεκαετίες και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζει τα επιτεύγματά της με μια έκθεση των πρώιμων έργων της, που δείχνει πώς οι ιδέες της επηρέασαν την εξέλιξη της τέχνης στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960.

Η έκθεση «Γιόκο Όνο: One Woman Show, 1960-1971», που θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει περίπου 125 πρώιμα κομμάτια τέχνης, ταινίες, εγκαταστάσεις και μαγνητοφωνήσεις.

«Είναι θαυμάσιο να γνωρίζεις πως ό,τι κάνεις αναγνωρίζεται από τους άλλους, ότι κάθε πράγμα που κάνεις είναι κατανοητό από τους άλλους και ότι μια μέρα θα ανθίσει» είπε η Γιόκο, 82 ετών σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μια πρώτη ματιά στην έκθεση πριν τα εγκαίνια.

Η έκθεση καλύπτει τα καλλιτεχνικά χρόνια της Όνο, από τα 27 της, όταν οργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη και τις εκθέσεις έργων της στο Τόκιο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το 1971, όταν έδειξε έργα της στο ίδιο μουσείο πρώτη φορά.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κριστόφ Σερίς είπε ότι η έκθεση εστιάζει στα πρώτα της καλλιτεχνικά χρόνια γιατί λίγοι ξέρουν ότι όταν γνώρισε τον Τζον Λένον ήταν ήδη μια καταξιωμένη καλλιτέχνις.

«Νιώθουμε ότι ποτέ δεν αναγνωρίστηκε για τα επιτεύγματά της. Κατά κάποιο τρόπο η φήμη της επισκίασε την τέχνη και ως μουσείο ο ρόλος μας είναι να επιστρέψουμε σ’ αυτήν» επισήμανε ο Σερίς.