Το «κατηγορώ» της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα ακούστηκε χθες στη δικαστική αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο εκ των πληρεξούσιων δικηγόρων της οικογένειας Ανδρέας Τζέλλης διάβασε ένα προς ένα τα ονόματα των κατηγορουμένων εις βάρος των οποίων στρέφονται οι γονείς τού θύματος, βάζοντας ευθέως στο κάδρο των ποινικών ευθυνών και όλους τους κατηγορούμενους –εν ενεργεία και πρώην –βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για τους συγγενείς του 34χρονου μουσικού, όπως εξήγησε ο νομικός παραστάτης τους, η ποινική ευθύνη για τη δολοφονία του δεν βαρύνει μόνο τον φυσικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας Γιώργο Ρουπακιά και τους συμμετόχους στο έγκλημα, αλλά και όλα τα μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που κάθονται στο εδώλιο για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, κατά το βούλευμα η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή και ρόλους και οι ποινικά υπόλογοι βουλευτές φέρονται να έδιναν εντολή στα μέλη και να ήλεγχαν τη βάση τους. Κάποια στιγμή μάλιστα χθες, στη διάρκεια της διαδικασίας, ο Παναγιώτης Φύσσας σηκώθηκε από τη θέση του στο ακροατήριο και απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ακούστηκε να λέει: «Είμαι ο πατέρας του Παύλου Φύσσα. Μία ερώτηση μπορώ να σας κάνω;». Η ερώτηση του όμως έμεινε μετέωρη και αναπάντητη, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη του είπε πως «διακόπτετε τώρα». «Αρα δεν μπορώ να την κάνω» μονολόγησε μεγαλόφωνα ο πατέρας του θύματος και επέστρεψε στη θέση του για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της δίκης.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ. Στην ίδια ακριβώς τροχιά με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα κινήθηκαν και όλα τα άλλα θύματα των βίαιων επιθέσεων που αποδίδονται στους χρυσαυγίτες κατηγορουμένους, διεκδικώντας την τιμωρία όλων ανεξαιρέτως. Για τη θεμελίωση του δικαιώματος των θυμάτων να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή και εις βάρος των βουλευτών οι οποίοι δικάζονται μόνο για εγκληματική οργάνωση, οι δικηγόροι –Κώστας Παπαδάκης, Δημήτρης Ζώτος και Θανάσης Καμπαγιάννης –επικαλέστηκαν τη νομολογία επισημαίνοντας ότι το ατομικό έννομο αγαθό που έχει προσβληθεί είναι η ζωή των εντολέων τους.

Από την αντίθετη πλευρά, βεβαίως, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων αναμένεται να δώσουν τη δική τους μάχη για την αποβολή της πολιτικής αγωγής, κυρίως σε ό,τι αφορά τους βουλευτές οι οποίοι δεν ενέχονται –με βάση και το παραπεμπτικό βούλευμα –σε καμία από τις ενέργειες που αποτελούν τη βάση της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πάντως, χθες, πολλοί κατηγορούμενοι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, υπέβαλαν αίτημα για άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.