Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά ως «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του βραβευμένου με Πούλιτζερ αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέματα όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαΐου 2011 στο Πακιστάν.

«Υπάρχουν υπερβολικές ανακρίβειες και αβάσιμες δηλώσεις στο άρθρο αυτό για να τις απαντήσουμε μία προς μία» δήλωσε ο Νετ Πράις, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books ο Χερς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να οργανώσει την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου βρισκόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στην πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

«Τον κατέδωσαν έναντι χρημάτων»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο,ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI), οι οποίες τον κρατούσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή Αμποταμπάντ.

Υψηλόβαθμος πακιστανός αξιωματούχος επικοινώνησε με τους αμερικανούς ομολόγους του και ζήτησε 25 εκατ. δολάρια προκειμένου να αποκαλύψει το μέρος όπου κρατούσαν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα .

Οι ΗΠΑ, έχοντας την πληροφόρηση αυτή, αξιοποίησαν τις επαφές τους στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο συμφώνησε και ενίσχυσε την επιδρομή των Αμερικανών Seals.

Οταν, λοιπόν, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν με ελικόπτερο στο κτίριο που είχε βρει καταφύγιο ο Μπιν Λάντεν, δεν υπήρχε κανείς για να τον προστατεύσει. Επομένως, τον σκότωσαν χωρίς να έχει προηγηθεί μάχη.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Χερς το άψυχο κορμί του Οσάμα Μπιν Λάντεν κατέληξε στα βουνά του Χιντού Κους και όχι στη θάλασσα, όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος.

«Είναι ψέμα…»

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πακιστανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης. «Είναι ψέμα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία» της περιγραφής που έχει δώσει ο Λευκός Οίκος για την επιχείρηση αυτή, γράφει ο Χερς στην αρχή του άρθρου του. Ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι βασίστηκε κυρίως σε μία πηγή, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Επαναλαμβάνοντας ότι η επιδρομή αυτή ήταν «μια αμερικανική επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος», ο Πράις υπογράμμισε ότι «μόνο ένας μικρός κύκλος» αμερικανών αξιωματούχων είχε ενημερωθεί και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει, από την αρχή, να μην ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις, ούτε καν αυτήν του Πακιστάν.

Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και, πιο πρόσφατα, το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπου Γράιμπ του Ιράκ. Ωστόσο, η εικόνα του στις ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί, καθώς ορισμένες από τις έρευνες που έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί ως αμφιλεγόμενες.