Τρία μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που επρόκειτο να επιστρέψουν την Πέμπτη στη Γη θα αναγκαστούν να παραμείνουν σε τροχιά για άλλον έναν μήνα, λόγω της απώλειας του ρωσικού διαστημοπλοίου Progress, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η επιστροφή του ρώσου κοσμοναύτη Αντόν Σκαπλέροφ, του αμερικανού αστροναύτη Τέρι Βιρτς και της ιταλίδας Σαμάνθα Κριστοφορέτι αναβλήθηκε για τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο διευθυντής πτήσεων του ρωσικού τομέα του ISS, ο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Ο ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να επιστρέψουν οι τρεις αστροναύτες, μόλις μία εβδομάδα μετά το ατύχημα του μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημοπλοίου το οποίο διαλύθηκε στις 8 Μαΐου αφού οι Ρώσοι χειριστές του έχασαν τον έλεγχό του, λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του. Το Progress επρόκειτο να προσδεθεί στον ISS για να τον ανεφοδιάσει.

Οι αστροναύτες «αντιμετώπισαν την είδηση με κατανόηση και δέχτηκαν να παραμείνουν άλλον έναν μήνα σε τροχιά», συνέχισε ο Σολοβιόφ.

Η αποστολή του νέου πληρώματος του ISS, που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 26 Μαΐου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, αναβλήθηκε επίσης για τα τέλη Ιουλίου.