Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε πως αντιφρονούντες εκπαιδεύονται «παράνομα» στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αβάνα, ζήτημα που έθεσε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις συζητήσεις τους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις που διακόπηκαν το 1961, αλλά μια σειρά διαφορών θα πρέπει ακόμα να επιλυθούν, περιλαμβανομένου και του αιτήματος των ΗΠΑ για ελεύθερη μετακίνηση των διπλωματών της στην Κούβα.

Οι δύο χώρες έχουν διπλωματικές αντιπροσωπείες αντί πρεσβείες στις πρωτεύουσες τους αντίστοιχα και αναμένεται να αναβαθμιστούν σε πρεσβείες από την στιγμή που οι διπλωματικές σχέσεις αποκατασταθούν.

Ο 83χρονος Κάστρο δεν ανέφερε αν η καταγγελία της Κούβας πρόκειται να παρεμποδίσει την πρόοδο στις συζητήσεις και πρότεινε πως οι πρεσβευτές μπορεί να οριστούν αφού η Κούβα αφαιρεθεί από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στις 29 Μαΐου. Οι διαδικασίες αυτές είναι υπό συζήτηση.

«Αυτό που τους δήλωσα, συγκεκριμένα στον πρόεδρο, είναι ότι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι συνεχίζουν να διαπράττουν παράνομες πράξεις…για παράδειγμα να δίνουν πτυχία σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Κάστρο στους δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας, μετά από την συνάντηση του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Τους παραδίδουν δεν ξέρω πόσα μαθήματα, στην οθόνη, σε τηλεδιασκέψεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ξέρω αν τους δίνουν πτυχίο, αλλά τους καταβάλουν σίγουρα τον αντίστοιχο μηναίο μισθό», δήλωσε ο Κάστρο.

Η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσφέρει δωρεάν μαθήματα δημοσιογραφίας, αγγλικών και πληροφορικής, αλλά οι μαθητές δεν πληρώνονται. Η Κούβα θεωρεί τα μαθήματα ως μια απόπειρα ανάμιξης στις εσωτερικές της υποθέσεις και ως παραβίαση των διεθνών συμβάσεων περί διπλωματίας.

Ο Κάστρο συνομίλησε με τον Ομπάμα τον περασμένο μήνα σε μια περιφερειακή διάσκεψη κορυφής στον Παναμά σε μια πρώτη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών μετά από 60 χρόνια.

Αφού οι διπλωματικές σχέσεις αποκατασταθούν, οι δύο επί χρόνια αντίπαλες χώρες θα επικεντρωθούν στο σύνθετο έργο της εξομάλυνσης των σχέσεων τους και εμπόδιο παραμένει το αμερικανικό εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο στην Κούβα, που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να άρει.

«Πρέπει να άρουν πλήρως τον αποκλεισμό και η βάση στο Γκουαντάναμο πρέπει να επιστραφεί» στην Κούβα, δήλωσε ο Κάστρο.

Το 1903 οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν δικαιώματα σε 116 τετρ.χλμ κουβανέζικης επικράτειας για μια ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο που αποτελεί σήμερα στρατιωτική φυλακή όπου οι ΗΠΑ κρατούν υπόπτους τρομοκρατίας.