Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ χαιρέτισε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών, πλην όμως τη χαρακτήρισε επί της ουσίας ανεπαρκή και κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τα βήματά της.

«Το Eurogroup αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα και σημειώνει ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το βράδυ το Eurogroup, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά». Ως εκ τούτου, συνεχίζει το Eurogroup, «καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω».

Οπως είπε εξάλλου στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς, τονίζοντας ότι μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των εναπομεινάντων κεφαλαίων υπό την τρέχουσα συμφωνία. Οπως διευκρίνισε, είναι πιθανό να γίνει η εκταμίευση με τη μορφή υποδόσεων, αναλόγως με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται. Ο ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είπε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα στο οποίο το Συμβούλιο της ευρωζώνης δεν αναμειγνύεται. Ωστόσο επισήμανε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθυστερούσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επομένως τις εκταμιεύσεις.

Αναφορικά με την πιθανότητα χαλάρωσης της στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα μετά το χθεσινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και ότι η θέση του Eurogroup δεν είναι να βγάζει ανακοινωθέντα που «θα λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει».

Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. Σε δηλώσεις του εξάλλου προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώνοντας ότι οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Συνεχίζοντας ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Ωστόσο ο έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό «κομβικό σημείο» της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Οπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση έτσι και η ελληνική σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστή η οξύτητα του προβλήματος και συνέχισε λέγοντας ότι ούτως ή άλλως μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχει επιλυθεί, αφού με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.