Εντονο αναδίδεται το άρωμα δημοψηφίσματος πέριξ του Μαξίμου: η κοινή δήλωση του Eurogroup, αν και συγκρατημένη, δεν αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αντιθέτως, ανοίγει παράθυρα για περαιτέρω σύγκλιση σε εύλογο χρονικό διάστημα –και με δεδομένη την αρνητική στάση μεγάλου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν συμβιβασμό, το δημοψήφισμα έρχεται πιο κοντά.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δηλώνει επισήμως ότι καλύπτεται από τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων που φανερώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί το κλείσιμο συμφωνίας, ακόμη και ως απόρροια σειράς υποχωρήσεων από την ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου εξακολουθεί να επαναλαμβάνει ότι εφόσον η κατάσταση οδεύει προς συμφωνία δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος ή πολιτικής νομιμοποίησης της απόφασής της. Συγχρόνως όμως αποφεύγει να κλείσει το κεφάλαιο «δημοψήφισμα» γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο, αφενός, συντηρεί τις επιθυμίες μεγάλου κομματιού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα προέκριναν μια τέτοια λύση για να αιτιολογήσουν τη θετική ψήφο τους σε συμφωνία-συμβιβασμό και, αφετέρου, διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να στραβώσουν οι διαπραγματεύσεις και η κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στα στελέχη της να κινούνται σε δημοψηφισματικό κλίμα συντηρώντας μια τέτοια προοπτική δείχνει ότι κρατάει το συγκεκριμένο χαρτί ζωντανό για κάθε ενδεχόμενο.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το δημοψήφισμα βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι, δηλώνουν όμως ότι δεν βλέπουν αυτή τη στιγμή τον λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να προκηρυχθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέλαβε και χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση ότι η κυβέρνηση νιώθει πως από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης πιστοποιείται ότι έχει ευρεία στήριξη της κοινωνίας. Ωστόσο σταθερά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία και βούληση, η οποία μπορεί να είναι σύμμαχός της στην πορεία. «Το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία στην οποία εκφράζεται ο ελληνικός λαός με τρόπο δημοκρατικό» σχολίασε, αρνούμενος τις αιτιάσεις του Ποταμιού ότι αποτελεί όπλο των δειλών. Αντιθέτως, είπε ότι το δημοψήφισμα δείχνει πως κάποιος μπορεί να σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΥΠΕΡΟΠΛΟ. Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος σε γενικές γραμμές εκφράζει τις απόψεις της ηγεσίας και της πλειοψηφίας, είχε δηλώσει ότι το δημοψήφισμα είναι ένα υπερόπλο (Mega) το οποίο «αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε». Ομοίως ο Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας του κόμματος, είπε στον Βήμα FM ότι αν η συμφωνία κινηθεί εκτός εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση «προφανώς θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός».

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο θέμα του δημοψηφίσματος επανήλθε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας με δόση ειρωνείας και πολλά υπονοούμενα πως «αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε ας προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό». Τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ακολούθησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο είναι απόφαση των πολιτικών μιας χώρας και δεν ανησυχεί από μια τέτοια κίνηση. «Είναι θέμα των Ελλήνων», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς . Ωστόσο παρομοίασε ένα ενδεχόμενο ελληνικό δημοψήφισμα με το βρετανικό, το οποίο –ως γνωστόν –θα αφορά την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ. Εντός Ελλάδος το σενάριο του δημοψηφίσματος τροφοδοτείται από στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Βεβαίως, όπως σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου, μια τέτοια πρόταση εκ μέρους όχι μόνο του κ. Μητρόπουλου αλλά γενικότερα και των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ θα τους έλυνε τα χέρια σε μία ψηφοφορία για τη συμφωνία, καθώς η έξοδός τους από το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την αντίδρασή τους στις μνημονιακές πολιτικές.

Στον αντίποδα βεβαίως ακούγονται ηχηρές φωνές όπως αυτή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που επισημαίνουν ότι «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα» και «ο τελευταίος Ελληνας που θα ήθελε δημοψήφισμα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας» καθώς η εντολή που έχει είναι να κυβερνήσει.

Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

Οχι σε τρίτο Μνημόνιο, πιθανόν νέο δάνειο

Η κυβέρνηση πήρε αυτό που ανέμενε από τη συνεδρίαση του Eurogroup, δηλαδή «την καταγραφή σημαντικής προόδου» και τώρα ευελπιστεί πως η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, αλλά αύξηση των ορίων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε χθες πως τρίτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει, υπονόησε όμως ότι ενδεχομένως η χώρα να χρειαστεί να λάβει νέο δάνειο όταν θα κλείσει η συνολική συμφωνία, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά χρηματοδοτικών πακέτων του παρελθόντος. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι δεν πρέπει να προδικάζουμε τι θα γίνει μέσα στο 2015 και επεσήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα ελαφρύνει τα βάρη προς τα νοικοκυριά».

Το Μαξίμου διέψευσε χθες τα σενάρια περί διπλού νομίσματος με τη φράση του εκπροσώπου της: «Σε καμία περίπτωση».