«Να κλείσει η συμφωνία άμεσα ή να γίνει δημοψήφισμα με ερώτημα: ναι ή όχι στα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές», ζήτησε την Τρίτη μέσω του ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM 99,5, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση και είπε ότι ερώτημα σε ένα πιθανό δημοψήφισμα θα είναι αν οι πολίτες αποδέχονται τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές ή όχι.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε:

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Νομίζω πρέπει άμεσα ή συμφωνία ή δημοψήφισμα, επειδή τα ζητήματα δεν μπορούν περιμένουν. Το ελληνικό ζήτημα έχει πάρει μία κακή εξέλιξη, γενικώς με τα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών, πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες. Η άθλια αυτή παρανοϊκή προσέγγιση του Σόιμπλε παραπέμπει στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Το ερώτημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι, εφόσον βούληση του λαού είναι να παραμείνουμε στο ευρώ, αν συμφωνούμε, εμβάθυνση της θεραπείας. Αν συμφωνούμε σε άλλα μέτρα».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για ένα δημοψήφισμα και τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή του ο Αλ. Μητρόπουλος εξήγησε:

«Λέει κατά ανώτατον σε 30 ημέρες. Άρα κατά ελάχιστον, μπορεί και σε 7-10 μέρες. Κατά ανώτατον σε 30 ημέρες. Χωρίς να πιστεύω ότι με το 70-80% του λαού μας θα ανατραπεί το σκηνικό, λέω ότι αυτό ενδεχομένως σε ένα κύκλο γρήγορο διαπραγματεύσεων, να το εκτιμούσαν περισσότερο οι δανειστές . Από το 36% το πρόσφατο και από ένα 40% των πιθανών εκλογών».