Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη στο ΤΑΙΠΕΔ τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και των πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων.

Εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών ΟΛΠ και ΟΛΘ και κάλεσαν το ΤΑΙΠΕΔ να αποσύρει τους «νεκρούς νομικά και πολιτικά» διαγωνισμούςγια την πώληση των μετοχικών κεφαλαίων των δύο Οργανισμών.

Επανέλαβαν ότι τα τελευταία χρόνια είναι καθολική η αντίθεση των παραγωγικών φορέων Πειραιά-Θεσσαλονίκης, της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο εγχείρημα πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Επισήμαναν ότι εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των δικηγορικών συλλόγων και εργαζομένων, ενώ υποστήριξαν ότι η πώληση των μετοχών οδηγεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο και πως ειδικά στον ΟΛΠ, με δεδομένη την παραχώρηση του Terminal Container στην Cosco-ΣΕΠ, «έχουμε να κάνουμε με ένα καραμπινάτο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια ότι η απόφαση συνέχισης των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης που θα λάβει το υπουργικό Συμβούλιο.

Η ΟΜΥΛΕ κάνει λόγο για μεθόδευση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα των ΟΛΠ-ΟΛΘ, καθώς και για «απόκρυψη από τον ελληνικό λαό της καταδίκης των χαριστικών φοροαπαλλαγών που συνεχίζει να απολαμβάνει η Cosco, παρά την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ, καθώς και τις ενστάσεις της ΕΕ για τη δημιουργία μονοπωλίων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το εγχείρημα της πώλησης των μετοχών δεν αποτελεί λιμενική πολιτική, «αλλά νεοφιλελεύθερο θατσερικό μοντέλο που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Η ΟΜΥΛΕ καλεί την κυβέρνηση, έστω τώρα, «να εγκαταλείψει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ξεπουλήματος των λιμανιών», να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για ΟΛΠ και ΟΛΘ και να προχωρήσει στην ενίσχυση των δημόσιων λιμανιών με επενδύσεις, προσλήψεις και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια ξεκαθαρίζουν πως θα δώσουν «αγωνιστική απάντηση στο εγχείρημα του ξεπουλήματος των λιμανιών», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε αυτά.