Τα ρούβλια μέσω του αγωγού φυσικού αερίου δεν έχουν έρθει ακόμη, για αυτό και οι Ρώσοι ρίχνουν στο τραπέζι μία σειρά από άλλες ιδέες. Τις αποκάλυψε όχι όποιος κι όποιος αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ, που συνομίλησε μάλιστα χθες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη ιδέα είναι η πρόσκληση προς την Ελλάδα να γίνει το έκτο μέλος της υπό σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS (!), την οποία απαρτίζουν οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, προκειμένου έτσι η χώρα μας να χρηματοδοτηθεί για αναπτυξιακά έργα.

Το καλύτερο όμως το φύλαγε για το τέλος ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Πούτιν. Πρότεινε να καθιερωθεί το ρούβλι ως παράλληλο νόμισμα για συναλλαγές, π.χ., στον τουρισμό και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Ελλάδα θα μπορούσαν να πληρώνουν όχι σε ευρώ αλλά σε ρούβλια. Επίσης, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία, όταν και εφόσον αρθεί το εμπάργκο, θα μπορούσαν και αυτοί να εισπράττουν μόνο ρούβλια αντί για ευρώ! Το ερώτημα είναι αν έχουν ερωτηθεί ξενοδόχοι και αγρότες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ιδέες όπως αυτές θα μπορούσε, όπως είπε, να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό και σε πολλούς άλλους τομείς. Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις του ούτε αν η πρότασή του για τον τουρισμό θα ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για την καθιέρωση «πολλαπλών νομισμάτων» στον τομέα αυτό: οι Κινέζοι να πληρώνουν σε γουάν, οι Ινδοί σε ρουπίες, οι Βραζιλιάνοι σε ρεάλ κ.ο.κ.

Πάντως ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Στόρτσακ το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πρόσκληση συμμετοχής στην τράπεζα των BRICS, την οποία όπως είπε θα εξετάσει διεξοδικά και θα τη συζητήσει με τους ηγέτες των πέντε κρατών στην Αγία Πετρούπολη, όπου στις 18-20 Ιουνίου θα συμμετάσχει σε διεθνές οικονομικό φόρουμ.

Ειδικά στο θέμα των BRICS, o Στόρτσακ που είναι και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην υπό σύσταση τράπεζα κάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα αφού, όπως είπε, αυτό θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα σε μια περίοδο κατά την οποία το ζήτημα εύρεσης κεφαλαίων παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Ωστόσο για να ενταχθεί η Ελλάδα στους θεσμούς των BRICS, πέραν των όποιων εμποδίων συναντήσει σε επίπεδο ευρωζώνης, θα πρέπει και να βάλει χρήματα από την τσέπη της για την αγορά μετοχών, τα οποία φυσικά δεν διαθέτει.

«Δεν παίζει ρόλο αν τα μερίδια θα είναι μικρά ή μεγάλα», καθησύχασε πάντως ο Στόρτσακ.