Στο παιχνίδι των λέξεων που θα εμπεριέχει η δήλωση η οποία θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup θα κριθεί το κατά πόσον οι χώρες της ευρωζώνης στέλνουν θετικό μήνυμα στην ΕΚΤ για απελευθέρωση της ρευστότητας προς τη χώρα μας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται συγκρατημένο ως προς την έκβαση της συνεδρίασης και σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο χθεσινό μαραθώνιο Κυβερνητικό Συμβούλιο εκτιμά πως το κείμενο του Eurogroup θα είναι οριακά πιο φειδωλό από ένα θετικό σήμα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί εμπόδιο για την αποδέσμευση χρημάτων από την Φρανκφούρτη που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει τις συνολικές οφειλές του Μαΐου.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακινούν το σενάριο για μια πρόταση τύπου «πάρτε την ή αφήστε την» από την πλευρά των δανειστών με έναν σκληρό πυρήνα μέτρων που θα κληθεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά με αντάλλαγμα την επανάληψη της χρηματοδότησης.

Στο μαραθώνιο τραπέζι της συζήτησης που ξεκίνησε Παρασκευή μεσημέρι στο Μαξίμου και με μικρά διαλείμματα ωρών κράτησε έως χθες το βράδυ κατατέθηκαν και «τολμηρές» προτάσεις. Οπως για παράδειγμα το να μην εξοφληθεί η δόση προς το ΔΝΤ ούτως ώστε να προκληθεί ένα σοκ αφύπνισης στο σύστημα και να σκεφτεί πιο σοβαρά την επίσπευση της συμφωνίας. Η συγκεκριμένη ιδέα θεωρητικά δεν βρίσκει έδαφος τουλάχιστον για την αυριανή εξόφληση, ωστόσο δυνητικά θα μπορούσε να είναι ένα υπό εξέταση σενάριο εφόσον οι δανειστές τραβήξουν το σκοινί, άρα και τη συμφωνία, και καθυστερήσουν σε βάθος την υπογραφή της. Σημειωτέον η επόμενη μεγάλη δόση είναι στις 6 Ιουνίου.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς τις 24 Μαΐου, επομένως ο Πρωθυπουργός μάλλον δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αγωνία αν φτάνουν τα λεφτά για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Οι πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έβλεπαν ακόμη και σήμερα την κατάληξη μιας απόφασης για συμφωνία στο Eurogroup εάν και εφόσον οι δανειστές δεν πίεζαν ασφυκτικά για περαιτέρω υποχωρήσεις στα γνωστά φλέγοντα θέματα. «Ο στόχος της συμφωνίας είναι ρεαλιστικός» επισημαίνει κορυφαίος υπουργός, ενώ έτερο μέλος της κυβέρνησης περιγράφοντας τη στρατηγική της αναφέρει: «Η δική μας πίεση είναι να υπογραφεί η συμφωνία άμεσα και να ανοίξει η ρευστότητα».

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι το Βrussels Group κρατάει ακόμη ισχυρή γραμμή άμυνας και επικαλούνται το παράδειγμα του ΦΠΑ για το οποίο, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει (ακόμη) το 18% και διατηρεί ως πρόταση το 15% και 6,5%. «Θέλουμε στο Εurogroup την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» είναι φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο τριήμερο ο Πρωθυπουργός έχει σηκώσει αρκετές φορές το τηλέφωνο για συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο το Μαξίμου να έχει δημοσιοποιήσει τις επικοινωνίες του.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποβαθμίζουν την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, που επανέρχεται δυναμικά ακόμη και από υπουργούς οι οποίοι θεωρητικά έχουν γνώση των προθέσεων του Πρωθυπουργού. Οπως για παράδειγμα του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα Συντονισμού Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος «είδε» μέσα από το σκίτσο που συνόδευσε τις σημειώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή μάλλον μια κάλπη δημοψηφίσματος –όπως είπε στον Σκάι –παρά μια κάλπη εκλογών. Πρόσθεσε ότι εφόσον αποφασιζόταν το δημοψήφισμα, αυτό θα ήταν σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον τρεις υπουργοί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υποστήριξαν πως οι πιθανότητες για διενέργεια δημοψηφίσματος είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Ενας εξ αυτών τόνισε ότι «το δημοψήφισμα αλλά και οι εκλογές έχουν σχεδόν αποκλειστεί», αιτιολογώντας πως με βάση τις δημοσκοπήσεις το 80% και πλέον των πολιτών επιθυμεί τη συμφωνία και το 55% εγκρίνει τη συμφωνία ακόμη κι αν αυτή σημαίνει σημαντικές υποχωρήσεις.

Διαρροές από το Μαξίμου εντοπίζουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση στα εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στο Δημοσιονομικό και τον ΦΠΑ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημοσιονομικό οι δανειστές μιλούν πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα 2% και όχι 1,5% που επιθυμεί η κυβέρνηση, κάτι που ασφαλώς διαφοροποιεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις για 2-3 μεγάλα deals, κάτι που διευκολύνει τις συζητήσεις.

Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται για όλα τα ζητήματα. Και αφορά και τη λεγόμενη καλοκαιρινή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως την αναδιάρθρωση του χρέους, το πλεόνασμα σε βάθος πενταετίας και όλα τα καυτά ζητήματα, π.χ., Ασφαλιστικό και εργασιακά. «Η όποια απόφαση ληφθεί τώρα θα είναι το υπόβαθρο για όποια άλλη απόφαση ληφθεί το καλοκαίρι» τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Το Μαξίμου μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο ανέφερε επισήμως ότι αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για αμοιβαία επωφελή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Οσο βρισκόταν σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αποχώρησε και μετέβη στην Κουμουνδούρου όπου ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων για να συζητηθούν οι προοπτικές.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στη στάση των δανειστών, τόνισε (9,84) πως είναι σαν να μην έγιναν εκλογές, αφού «έχουν φέρειστο τραπέζι πράγματα τα οποίαδεν είχαν δεχτεί οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλοςκαι γι’ αυτόντον λόγο πήγαμε σε εκλογές».