Για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το δημοψήφισμα ως «υπερόπλο» της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, τόνισε: «Είμαστε σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές για λόγους ουσίας ή επικοινωνιακούς έχουν σκληρύνει. Έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών της διαπραγμάτευσης.»

Εκτίμησε ότι οι δανειστές κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση «ίσως επειδή νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν όπως έκαναν παλαιότερα» και υποστήριξε ότι αν επιμείνουν θα διαψευστούν.

Ο Νίκος Φίλης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία, ενώ για το Eurogroup είπε ότι έχει σημασία τι σήμα θα βγει, «αν είναι σήμα κρίσης ή σήμα ότι είμαστε λίγο πριν από τη συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δόση που πρέπει να πληρωθεί αύριο στο ΔΝΤ είπε ότι «είμαστε σε φάση διαρκούς συνεδρίασης. Αναλόγως των εξελίξεων σήμερα θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις μας» για να προσθέσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει και στο Eurogroup να υπάρξει συνεννόηση για τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα αντιπαράθεσης εν όψει της διαπραγμάτευσης που κάνουμε» επισήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός, αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου ο λαός να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση.

» Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από