Ως πράξη αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα την επιστροφή των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην εργασία τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε δήλωση που έκανε καθ’ οδόν για το σημερινό Eurogroup ο υπουργός τονίζει πως το υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο κέντρο του σχεδιασμού μιας «καταστροφικής» για την ελληνική κοινωνία πολιτικής και ότι η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη μιας «συμφωνίας-λύτρωσης» για τη χώρα.

Ειδικότερα, με αφορμή την επιστροφή των απολυμένων καθαριστριών στην εργασία τους και τη δικαίωση του αγώνα τους ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε τα εξής:

«Καθ’ οδόν για το σημερινό Eurogroup, για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με προσήλωση στο στόχο της επίτευξης μιας συμφωνίας-λύτρωσης για τη χώρα, δεν δύναμαι να βρίσκομαι έξω από το υπουργείο για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων και οι οποίες σήμερα επιστρέφουν στην δουλειά τους.

»Η σκέψη μου θα είναι μαζί τους. Όπως όμως θα είναι και στις συναδέλφους τους, τις συμβασιούχους καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν βρει ακόμα τη δικαίωσή τους και για αυτό συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο του υπουργείου.

»Σε αυτές τις γυναίκες, που το κράτος χρησιμοποίησε για χρόνια με όρους εργασιακής ομηρίας, προτού τις θυσιάσει στον βωμό της «προσαρμογής» και του «εξορθολογισμού», θέλω να εκφράσω πλήρη συμπαράσταση και να τους μεταφέρω την βούλησή μου για ανεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

»Ήδη προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, έχω δεσμευτεί πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής.

»Το υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο κέντρο του σχεδιασμού μιας καταστροφικής για την ελληνική κοινωνία πολιτικής. Την ίδια ώρα που δαπανούσε εκατομμύρια για πληρωμές συμβούλων των οποίων οι συμβουλές συνεισέφεραν στην αποδόμηση της κοινωνικής οικονομίας μας, πέταγε στο δρόμο και λοιδορούσε τις γυναίκες που το καθάριζαν με χαμηλότατους μισθούς.

»Όπως δήλωσα την ημέρα που ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών, η αντιστροφή αυτής της σκανδαλώδους βαναυσότητας θα συμβόλιζε την αλλαγή πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για την οποία μας εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός της 25η Ιανουαρίου.

»Σήμερα σημειώνουμε την πρώτη πράξη αυτής της δέσμευσης και τη χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία για να απαντήσουμε στους δανειστές που κατηγορούν την κυβέρνησή μας ότι τέτοιες πράξεις αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης αποτελούν «υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις».

»Τους θυμίζουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω».

«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο», ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν» και όι η λύση είναι ορατή, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης.

Χρειαζόμαστε πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, μετατόπιση των βαρών της κρίσης από τους ώμους των πολλών σε εκείνους που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος, εξήγησε.

Τέλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την άμεση χαλάρωση της ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση να δοθεί τις επόμενες ημέρες.