Πίσω ολοταχώς στο Κέντρο! Αυτό είναι το σύνθημα που πέφτει στους Εργατικούς μετά τη συντριβή τους στις εκλογές, η οποία χρεώθηκε αποκλειστικώς στον Εντ Μίλιμπαντ και τη στροφή του προς τα αριστερά. Η αλήθεια είναι ότι ο Μίλιμπαντ κέρδισε την κούρσα της διαδοχής από τον αδελφό του, Ντέιβιντ, ακριβώς επειδή υποσχέθηκε στο κομματικό του ακροατήριο ότι θα επέστρεφε στις παλιές αρχές των Εργατικών που διαμορφώνονταν εν πολλοίς από τις σχέσεις τους με τα συνδικάτα. Αυτή η σχέση διαταράχθηκε όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος συγκρούστηκε με το κομματικό ακροατήριο για να κερδίσει το εθνικό.
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν δέκα και πλέον χρόνια εξουσίας. Και σήμερα, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και πρώην πρωθυπουργός ζητάει από το κόμμα του να επιστρέψει εκεί όπου το είχε αφήσει ο ίδιος. «Ο δρόμος προς το συνέδριο περνάει μέσα από το Κέντρο» έγραψε στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ». «Οι Εργατικοί πρέπει να είναι υπέρ της φιλοδοξίας και της έμπνευσης όπως και υπέρ της συμπόνιας και της φροντίδας. Οι σκληρά εργαζόμενες οικογένειες θέλουν να ξέρουν ότι με τη σκληρή δουλειά μπορούν να τα πάνε καλά, να βελτιώσουν το επίπεδό τους, να πετύχουν».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Πίτερ Μάντελσον, στενός σύμμαχος του Μπλερ, υπουργός των κυβερνήσεών του και πρώην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που πάντως επικέντρωσε την κριτική του στο πρόσωπο του Μίλιμπαντ. «Βασικά είπαμε ότι είμαστε με τους φτωχούς και ότι μισούμε τους πλούσιους, ενώ αγνοήσαμε το τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται κάπου στη μέση» δήλωσε ο Μάντελσον στο BBC. Μένει να φανεί, πάντως, εάν η έκκληση των μπλερικών για επιστροφή στο Κέντρο θα γίνει δεκτή από το κόμμα. Ο ίδιος ο Μπλερ είναι ένα πρόσωπο που περισσότερο διχάζει παρά ενώνει τους Εργατικούς.
Από αυτήν την άποψη, είναι αμφίβολο εάν θα θελήσει να ταυτιστεί κάποιος από τους υποψήφιους διαδόχους μαζί του. Αυτοί είναι ο Τσούκα Ουμούνα, καθώς και οι πρώην υπουργοί Αντι Μπέρνχαμ και Ιβέτ Κούπερ. Παράλληλα, θεωρείται πολύ πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία και κάποιο πρόσωπο που δεν έχει σχέση με την εποχή των Νέων Εργατικών, όπως οι βουλευτές Νταν Τζάρβις, Τρίστραμ Χαντ, Λιζ Κένταλ και Ρέιτσελ Ριβς. Τίποτα δεν αποκλείει, πάντως, να διεκδικήσει την ηγεσία και ο μεγάλος χαμένος της προηγούμενης αναμέτρησης: ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, αδελφός του μεγάλου χαμένου των εκλογών.
Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών το κλίμα είναι ασφαλώς διαφορετικό. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα αναγνώσει η βασίλισσα στο Κοινοβούλιο στις 27 Μαΐου. Η πρωθυπουργική ατζέντα περιλαμβάνει δέκα μέτρα για τις πρώτες εκατό ημέρες. Ανάμεσα σε αυτά είναι η μεταφορά εξουσιών στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας - κάτι που τον υποχρεώνουν να κάνει οι 56 έδρες που κατέκτησε το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας στις εκλογές της Πέμπτης. Η ηγέτις του SNP Νίκολα Σέρτζον έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Κάμερον ότι το θέμα της Σκωτίας θα συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δηλώσεις.
Το πιο ευαίσθητο σημείο σχετίζεται με την αυτονομία του Εδιμβούργου στη φορολογική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες. Θα είναι πλήρης, όπως θέλουν οι Σκωτσέζοι; Σήμερα, πάντως, η συνεισφορά της Σκωτίας στα κρατικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι της τάξης των 50 δισ. στερλινών ετησίως - σχεδόν δηλαδή 68 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από