Συνεχίζεται τη Δευτέρα η απεργία στα ΕΛΠΕ, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή σε μια υπό συντήρηση δεξαμενή, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό έξι εργαζομένων των διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καλυφθούν τα έξοδα των τραυματιών από τα ΕΛΠΕ, μέτρα ασφάλειας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Το Σάββατο συνεδρίασε το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση απεργίας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Νωρίτερα, συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που κατέληξε στα εξής αιτήματα:

  • Να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών, σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων
  • Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς
  • Να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της Σιδηροβιοτεχνίας (όπως σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι ανέφεραν:

«Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία. Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί».

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για το περιστατικό, να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά τις εργασίες συντήρησεις στη δεξαμενή.

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολο Αλεξόπουλο, μετέβη την Παρασκευή στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, όπου συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο των ΕΛΠΕ Ευστάθιο Τσοτσορόκαι τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη, από τους οποίους ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Αμέσως μετά, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης ΣταθάςκαιΘωμάς Κώτσιας.

«Βιώνουμε μια τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Αυτό το συμβάν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν τα ΕΛΠΕ, που αποτελούν στολίδι για την εθνική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση να συγκροτήσουν ένα «σκληρό μέτωπο», το οποίο θα δράσει αστραπιαία και υπεύθυνα, δείχνοντας αποφασιστικότητα και θέληση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους εάν κριθεί αναγκαίο.