Την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο εξασφάλισαν οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής και με εκκρεμότητα οριστικών αποτελεσμάτων για μόλις 10 έδρες από τις 650, οι Τόρις έχουν κερδίσει 325 έδρες, ενώ οι Εργατικοί του – υπό παραίτηση – Εντ Μίλιμπαντ με δυσκολία έφθασαν τις 228.

Οπως εξηγούν αναλυτές, οι 325 έδρες των Συντηρητικών πρακτικά σημαίνουν απόλυτη πλειοψηφία καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας θα αρνηθούν να πάρουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα και ενώ οι προβλέψεις ήδη προεξοφλούσαν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες, οΕντ Μίλιμπαντ έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη νύχτα» και είπε ότι «λυπάται για όσα έγιναν» ειδικά στη Σκωτία όπου το κόμμα του συνετρίβη από το εθνικιστικό SNP που κέρδισε 56 έδρες!

Οι Εργατικοί μπαίνουν σε μια νέα οδυνηρή φάση εσωστρέφειας καθώς η πολιτική και η ηγεσία του Μίλιμπαντ αμφισβητείται ανοιχτά από στελέχη του κόμματος.

Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής μάχης, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες και είπε πως κόμμα του το βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα» αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον είδε τον κυβερνητικό εταίρο του την τελευταία πενταετία, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συντρίβονται και τον ηγέτη τους να παραιτείται.

Ο Νικ Κλεγκ, ο οποίος το 2010 οδήγησε το κόμμα του στην πρώτη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως ήσσων εταίρος των Συντηρητικών, διατήρησε μεν την έδρα του στο κοινοβούλιο, όμως είδε τη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων του να χάνουν τις δικές τους.

Με κατανεμημένες σχεδόν όλες τις έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδιζαν μόλις οκτώ, από τις 57 που είχαν κερδίσει το 2010.

«Είναι ξεκάθαρο πως τα αποτελέσματα ήταν απείρως πιο συντριπτικά και σκληρά απ’ όσο θα μπορούσα ποτέ να φοβηθώ ότι θα είναι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κλεγκ, ο οποίος έμοιαζε εξαντλημένος.

«Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη και γι’ αυτό ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ηγεσία σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος».