Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζει να διεξαγάγει σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε στη Σκωτία ότι θα της παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες «από oπουδήποτε αλλού στον κόσμο», έπειτα από την ηχηρή εκλογική του νίκη.

«Ναι, θα προχωρήσουμε εκείνο το δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα σχέδιο που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, η οποία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Στη Σκωτία, τα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε την πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με σημαντικές εξουσίες στη φορολογία και καμία συνταγματική διευθέτηση δεν θα είναι πλήρης αν δεν προσφέρει επίσης δίκαιη μεταχείριση στην Αγγλία», τόνισε.

Ντόναλντ Τουσκ: Να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως είναι έτοιμος να τον βοηθήσει να το κάνει.

Ο Τουσκ, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανέφερε σε ανακοίνωση πως η Βρετανία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη έχει μία «ατζέντα κοινής λογικής», καθώς δίνει έμφαση στην ανάγκη για ανταγωνιστική οικονομία, αποτελεσματική ενιαία αγορά και ελεύθερο εμπόριο.

«Βασίζομαι στο ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον σκοπό αυτό είμαι έτοιμος να βοηθήσω», είπε ο Τουσκ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 28 κρατών-μελών της ΕΕ

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει καλύτερη ζωή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για οποιαδήποτε χώρα. Μία καλύτερη ΕΕ είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και κάθε κράτους-μέλους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.