Ο ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο που πρόσφατα αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο ήταν ένας επαίτης του ποδοσφαιρικού θεάματος, όπως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του στο βιβλίο «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου».

«Πέρασαν τα χρόνια και κατέληξα να αποδεχθώ την ταυτότητά μου: δεν είμαι τίποτα παραπάνω παρά ένας ζητιάνος του καλού ποδοσφαίρου. Περιφέρομαι στον κόσμο με το καπέλο στο χέρι και παρακαλάω στα γήπεδα:

–Ο Θεός να σας έχει καλά, ένα καλό παιχνίδι».

Σε αυτό το «ευαγγέλιο» του ποδοσφαίρου ο Γκαλεάνο οικτίρει τον επαγγελματισμό που σκοτώνει το θέαμα.

«Ευτυχώς εμφανίζονται ακόμα στα γήπεδα, μολονότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά, μερικοί ξεδιάντροποι βρωμιάρηδες που κάνουν του κεφαλιού τους και διαπράττουν το κακούργημα να ντριμπλάρουν όλη την αντίπαλη ομάδα, τον διαιτητή και το κοινό, μόνο και μόνο για την αγνή απόλαυση του κορμιού που ξεχύνεται στην απαγορευμένη περιπέτεια της ελευθερίας».

Το ένστικτο, το αβόρβορο ταλέντο είναι αυτό που οδηγεί τους «ξεδιάντροπους βρωμιάρηδες» στην ελευθερία της ψυχής και του σώματός τους, κάνοντας χαρούμενους εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δεν θυμάμαι το δεύτερο γκολ. Απλώς συνέβη» λέει ο πιο «ξεδιάντροπος» από όλους στη σύγχρονη εποχή, ο Λιονέλ Μέσι, για τη μαγική ντρίμπλα του στον Τζερόμ Μπόατενγκ στο δεύτερο γκολ του επί της Μπάγερν το οποίο μάγεψε τα πλήθη.

Η ντρίμπλα στο ποδόσφαιρο είναι το τέλειο συνοδευτικό ενός γκολ. Ακόμα και μόνη της προκαλεί εκρήξεις χαράς στις εξέδρες.

Ο πιο δεινός ντριμπλέρ όλων των εποχών, ο Βραζιλιάνος Μανέ Γκαρίντσα αποκαλούνταν «η χαρά του κόσμου» για τις ανεπανάληπτες στιγμές που πρόσφερε και τον παρομοίαζαν με τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Στα 160 χρόνια του ποδοσφαίρου έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ποδοσφαιριστές που είχαν την ικανότητα να γητεύουν την μπάλα σε αλάνες, τσιμέντα αλλά και σε ναούς του αθλήματος.

Αλλοι έγιναν διάσημοι γράφοντας ιστορία και άλλοι παρέμειναν στη σκιά της ασημότητάς τους.

Με αφορμή τη σπουδαία έμπνευση του Μέσι, ας θυμηθούμε κάποιες από τις κορυφαίες ντρίμπλες που θεωρούνται σημεία αναφοράς.

Πελέ

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιουνίου 1970 και η Βραζιλία αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη στα ημιτελικά του Μουντιάλ, στην Γκουανταλαχάρα. Ο Πελέ δεν σκόραρε στη νίκη της Σελεσάο με 3-1, αλλά έμεινε στην ιστορία για την περίφημη ντρίμπλα του στον τερματοφύλακα Μαζούρκεβιτς, αφήνοντας απλώς να περάσει η μπάλα χωρίς να την ακουμπήσει.

Πελέ ΙΙ

Ντρίμπλες μπορεί να κάνουν όλοι στις αλάνες. Σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου όμως και όταν είσαι μόλις 17 ετών μόνο ο Πελέ το έχει καταφέρει στο Μουντιάλ του 1958 κατά της Σουηδίας. Η στιγμή που παίρνει την μπάλα με το στήθος στο ύψος της περιοχής και την περνά πάνω από το κεφάλι του αμυντικού προτού τη στείλει στα δίχτυα χωρίς να ακουμπήσει στο έδαφος θεωρείται classic.

Μαραντόνα

Το δεύτερο γκολ που πέτυχε στον προημιτελικό αγώνα του Μουντιάλ 1986 ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Αγγλία έχει χαρακτηριστεί «το γκολ του αιώνα». Πήρε την μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή και αφού πέρασε τέσσερις παίκτες και τον τερματοφύλακα Σίλτον την έστειλε στα δίχτυα. Μαγεία.

Ρεδόνδο

Είναι εμπνευστής της πιθανόν πιο διάσημης ντρίμπλας στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2000, ο άλλοτε μέσος της Ρεάλ ντρίμπλαρε τον Χένρικ Μπεργκ περνώντας την μπάλα από την αντίθετη πλευρά με τακουνάκι στην κίνηση.

Μπέργκαμπ

Αν ρωτήσετε τον Νίκο Νταμπίζα «ποιον επιθετικό βλέπεις στους εφιάλτες σου», θα απαντήσει «τον Ντένις Μπέργκαμπ». Σε παιχνίδι της Νιούκαστλ με την Αρσεναλ το 2002 ο Μπέργκαμπ πήρε την μπάλα στο ύψος της περιοχής με πλάτη στο τέρμα και έχοντας κολλημένο πάνω του τον Νταμπίζα. Για να τον αποφύγει έδωσε φάλτσα στην μπάλα, η οποία ακολούθησε πορεία 90 μοιρών και στη συνέχεια την έστειλε στα δίχτυα.

Ζιντάν

Στο κύκνειο άσμα του στο ποδόσφαιρο, στο Μουντιάλ του 2006, ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας έδωσε ρεσιτάλ με αντίπαλο την Εθνική Βραζιλίας. Η ντρίμπλα του στους Λούσιο, Ζιλμπέρτο Σίλβα τους οποίους ξάπλωσε στο χορτάρι με δύο κινήσεις θεωρείται από τα χάι λάιτ της διοργάνωσης.

Γιόχαν Κρόιφ

Εχει επινοήσει δεκάδες ντρίμπλες, αλλά η πιο χαρακτηριστική ήταν αυτή που έκανε στον σουηδό αμυντικό Γιαν Ολσον, στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 στο Βεστφάλενστάντιον του Ντόρτμουντ, με περιστροφή γύρω από τον εαυτό του έχοντας την μπάλα στα πόδια.

Γκαρίντσα

Ο βραζιλιάνος ζογκλέρ της μπάλας, για πολλούς ανώτερος του Πελέ και μαζί με τον Ντιέγκο Μαραντόνα οι μόνοι παίκτες που κατέκτησαν μόνοι τους ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (1962), αρεσκόταν να περιπαίζει τους αντιπάλους του. Ως κορυφαία στιγμή του ο Γκαλεάνο περιγράφει ένα γκολ που πέτυχε σε φιλικό παιχνίδι της Βραζιλίας με τη Φιορεντίνα. «Οταν είχε αποφύγει ακόμα και τον τερματοφύλακα, διαπίστωσε ότι πάνω στη γραμμή του τέρματος υπήρχε ένας αντίπαλος: ο Γκαρίντσα έδωσε την εντύπωση ότι διστάζει, προσποιήθηκε ότι θα σουτάρει στη γωνία και ο κακόμοιρος ο αντίπαλος έπεσε με τα μούτρα στο δοκάρι. Τότε ο τερματοφύλακας προσπάθησε να του κλέψει την μπάλα. Ο Γκαρίντσα του πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια και μπήκε στο τέρμα μαζί της».

Ροναλντίνιο

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής των τελευταίων χρόνων. Λάθος. Ο πιο ταλαντούχος είναι ο Ροναλντίνιο. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος είχε αδυναμία στην καλή ζωή και στις γυναίκες. Ο Ροναλντίνιο είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που έχει αποθεωθεί σε clasico στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, στη νίκη των Μπλαουγκράνα με 3-0 τον Νοέμβριο του 2005. Στο πρώτο από τα δύο γκολ που πέτυχε άφησε άγαλμα τρεις αμυντικούς, ενώ στο δεύτερο η ντρίμπλα του στον Σέρχιο Ράμος ήταν όμοια με αυτή του Μέσι στον Μπόατενγκ.

Χατζηπαναγής

Ο χαρακτηρισμός «Νουρέγεφ των γηπέδων» δεν του δόθηκε τυχαία. Ηταν ο εφιάλτης των αμυντικών και η χαρά όλων των φιλάθλων. Στις 14 Μαρτίου 1982 στο παιχνίδι του Ηρακλή με την ΑΕΚ ο Βάσια έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Τάκη Στυλιανόπουλο κάνοντας την «ντρίμπλα του αιώνα» με τακουνάκι κοντά στο άουτ.