Στο τραπέζι μπαίνει ξανά το χαρτί του ρωσικού αγωγού μετά τη χθεσινή συνομιλία Τσίπρα - Πούτιν: η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια έμμεσης χρηματοδότησης από τη Ρωσία μέσω της προκαταβολής μελλοντικών κερδών από τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος προορίζεται να υποκαταστήσει από το 2019 τον δρόμο της Ουκρανίας και να μεταφέρει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην ΕΕ περίπου 43 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Το τάιμινγκ ωστόσο που επελέγη για την επικοινωνία προκαλεί ερωτηματικά, αφενός επειδή κορυφώνεται η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, αφετέρου επειδή καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Αμος Χοχστάιν, που θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη.
Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος. Από την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας που επιτυγχάνεται μέσω των δυτικών συμφερόντων αγωγών TAP και ελληνοβουλγαρικού που θα μεταφέρουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν (γι' αυτό και τους στηρίζει η ΕΕ), συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από τη Ρωσία, μέχρι τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη κατασκευή του Turkish (ή Greek) Stream.
Τι αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά στον κ. Χοχστάιν; Αναμένεται να του παρουσιάσει αφενός τις ελληνικές πρωτοβουλίες για επίσπευση του TAP και υλοποίησης του κάθετου διαδρόμου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας (αμφότερα ενδιαφέρουν σφόδρα τις ΗΠΑ), αφετέρου όμως την πρόθεση της Αθήνας να στηρίξει το σχέδιο του ρωσικού αγωγού. Ο υπουργός επιμένει ότι οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έργο έχουν προχωρήσει αρκετά αλλά η υλοποίησή του αγωγού δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τρίτους, φυσικά, παράγοντες, όπως οι Βρυξέλλες.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει στον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη χθεσινή «δήλωση ετοιμότητας» του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει ελληνικές δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο έργο, καθώς και όσα είπε ο Τσίπρας στον Πούτιν στις 8 Απριλίου. Δεν είναι γνωστό αν η ελληνική πλευρά θα θέσει στον κ. Χοχστάιν και την ανάγκη να διευθετηθούν θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ με τις εμπλεκόμενες χώρες. Το θέμα ωστόσο βρίσκεται μόνιμα στην ελληνική ατζέντα.
Χθες πάντως ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως η - διωκόμενη από την ΕΕ - Gazprom και η Αγκυρα συμφώνησαν ώστε οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου για το τουρκικό τμήμα του αγωγού (Turkish Stream) να ξεκινήσουν από το 2016, ενώ παράλληλα επικαλούνταν εκτιμήσεις πως θα χρειαστούν περίπου 2 δισ. ευρώ για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού, τον οποίο σχεδιάζεται να αναλάβει ελληνορωσική κοινοπραξία εταιρειών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από