Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τη διαδοχή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και στα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ενδιαφέρον του δικαστικού και του νομικού κόσμου στρέφεται ως συνήθως στις επιλογές των διαδόχων, ιδιαίτερα φέτος που για πρώτη φορά με κυβέρνηση Αριστεράς θα επιλεγούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι νέοι ανώτατοι δικαστές.

Το στοίχημα, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα οίκου της Θέμιδος, είναι αν στην κούρσα της διαδοχής θα ακολουθηθεί με ευλάβεια η επετηρίδα ή θα παρακαμφθούν οι αρχαιότεροι και θα προκριθούν νεότεροι στην ιεραρχία συνάδελφοί τους. Ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι θύμιζαν ότι στις κρίσεις των τελευταίων ετών οι προκάτοχοι του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, Αντώνης Ρουπακιώτης και Χαράλαμπος Αθανασίου, έκαναν τις επιλογές στη σκακιέρα της Δικαιοσύνης με αποκλειστικό κριτήριο την αρχαιότητα των προσώπων.

Στο παρόν Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν δικηγόροι και πρώην δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι εκτιμάται ότι θα εισφέρουν τη δική τους άποψη. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι ορισμένοι ανώτατοι δικαστές έχουν ήδη ξεκινήσει τα ανοίγματα προς συγκεκριμένα πρόσωπα εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο να καταλάβουν την κορυφή. Εν αναμονή, πάντως, του πρώτου και σημαντικού δείγματος γραφής της κυβέρνησης για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, οι προβολείς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες έπεσαν στην τοποθέτηση – σφήνα του πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη θέση του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης. Οσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση αυτή ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με την απόφασή του σφράγισε το διαβατήριο της άφιξής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος θα αναλάβει τον τομέα της Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, θέση για την οποία έχει προηγηθεί ο διορισμός γενικού γραμματέα, του Κωστή Παπαϊωάννου.

Τόσο ο κ. Παπαϊωάννου όσο και οι άλλοι δύο γενικοί γραμματείς Κωνσταντίνος Κοσμάτος και Ευτύχης Φυτράκης ήταν προσωπικές επιλογές του Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος έχει για χρόνια δώσει δείγματα γραφής στο πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που συνδέονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τη βελτίωση των συνθηκών του σωφρονιστικού συστήματος.