Το Ντουμπάι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο για να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών – επισκεπτών, με στόχο να βελτιώσει την πορεία της οικονομίας του. Στην προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, το κρατίδιο προσφέρει περισσότερες πτήσεις από και προς αυτό, αλλά και ευκολότερες διαδικασίες για έκδοση βίζας. Το Ντουμπάι προχωρά στην κίνηση αυτή σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση επισκεπτών από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή στην αραβική αυτή χώρα έχει ξεσπάσει επενδυτικός πυρετός για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων για να καταστεί εφικτή η φιλοξενία περισσότερων επισκεπτών. Υπό κατασκευή βρίσκονται σήμερα 14.385 δωμάτια, τα οποία όταν θα ολοκληρωθούν θα αυξήσουν σημαντικά τις κλίνες που υπάρχουν στο Ντουμπάι.

Η κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων οδηγεί σε μείωση των τιμών τους και κάνει τα δωμάτια ελκυστικά σε περισσότερα πορτοφόλια. Αυτό αφορά όχι μόνο ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν πολλά δωμάτια και ξενοδοχειακούς χώρους για να κάνουν συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις.

Οι προωθητικές κινήσεις που γίνονται από το εμιράτο στοχεύουν στο να γίνει η οικονομία του πιο ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και να επεκταθεί στον τουρισμό, τα logistics και το εμπόριο.

Είναι ενδεικτικό ότι στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών πέρυσι ο αριθμός των επισκεπτών στο Ντουμπάι αυξήθηκε 8,2% φτάνοντας τα 13,2 εκατ. Η αύξηση αυτή καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα το ευρώ σημείωσε σημαντική πτώση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να έχουν μειώσει τα ταξίδια τους ή να δαπανούν λιγότερα χρήματα σε αυτά.

Εξαίρεση αποτελούν οι τουρίστες από τη Ρωσία που παραδοσιακά έχουν αδυναμία στο Ντουμπάι, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε 23,5% πέρυσι λόγω της βουτιάς του ρουβλίου. Η μείωση στον αριθμό των ρώσων τουριστών συνεχίστηκε μάλιστα και το πρώτο φετινό τρίμηνο, παρά την ανάκαμψη του ρουβλίου στις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αναλογούσαν στο 5,5% της οικονομίας του Ντουμπάι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του κρατιδίου. Φέτος ο τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί 4,1%.

© Bloomberg News