Καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας αναμένεται να διαδραματίσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2014-2020), καθώς ενθαρρύνει παρόμοιες δράσεις και πριμοδοτεί προϊόντα που παράγονται με αυστηρά ελεγχόμενες προδιαγραφές και ποιότητα.

Κι αυτό καθώς μέσω του αυστηρότερου ελέγχου του όγκου και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της ΚΑΠ για επαρκή εφοδιασμό της Ευρώπης με υγιεινότερα τρόφιμα.

Εκτός από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, προϋπολογισμού 4,5 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά προορίζονται για προγράμματα εκσυγχρονισμού της γεωργίας, περιορισμού του κόστους παραγωγής, βελτίωσης των υποδομών και διάχυσης της καινοτομίας. «Κουμπώνουν» δηλαδή με τις βασικές κατευθύνσεις της συμβολαιακής γεωργίας.

Αλλωστε, οι στόχοι της νέας ΚΑΠ για ηλικιακή ανανέωση του ευρωπαϊκού αγροτικού πληθυσμού μέσω της υποστήριξης των νέων αγροτών και για ώθηση σε ορθές παραγωγικές πρακτικές, επίσης αναμένεται να σπρώξουν μπροστά τη συμβολαιακή γεωργία. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα άργησε πολύ να ανακαλύψει τη συμβολαιακή γεωργία. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα μεγέθη της είναι τεράστια. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία το 90% των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων και το 80% των χοιροτροφικών λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Στις ΗΠΑ καλύπτει άνω του 40% της συνολικής αγροτικής παραγωγής και το 90% της παραγωγής πουλερικών, καπνών και ζαχαρότευτλων.