Στο  2,1% βρέθηκε ο αποπληθωρισμός τον Απρίλιο φέτος, έναντι μείωσης 1,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και από πτώση 2,1% τον Μάρτιο 2015.

Από τις τιμοληψίες της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι σε μηνιαία βάση (σύγκριση Απριλίου με Μάρτιο) σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» και συγκεκριμένα σε μοσχάρι (0,6%), αρνί- κατσίκι (2%), νωπό γάλα πλήρες (1,5%), τυριά (0,7%), νωπά φρούτα (4,2%) και πατάτες (6,4%), αλλά και σε βενζίνη (1,5%) και, λόγω Πάσχα, σε ξενοδοχεία (3,6%). Μειώσεις τιμών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σε νωπά ψάρια (1,2%) και νωπά λαχανικά (1,3%).

Σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε νωπό κατσίκι (6,3%), νωπά λαχανικά (15,2%), ελαιόλαδο (11,1%), νωπά ψάρια (1,4%), τυρί φέτα (2,6%), οινοπνευματώδη ποτά (2%), τσιγάρα (2,4%), τιμολόγια ΔΕΗ (2%), υγραέριο- φυσικό αέριο (4,3%), συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (10,6%) και ξενοδοχεία (4,5%).

Στον αντίποδα, οι κυριότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν σε ψωμί (1,2%), νωπά φρούτα (1,8%), ζάχαρη (16,5%), ένδυση- υπόδηση (2%), πετρέλαιο θέρμανσης (24%), βενζίνη (24%), θέατρα (14,4%) και ασφάλεια οχημάτων (9%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Απριλίου 2015 προς τον αντίστοιχο ∆είκτη του Απριλίου 2014, προκύπτει µείωση 2,1% έναντι µείωσης 1,3% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2014 προς το 2013.

Η µείωση αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 2% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 6,8% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου θέρµανσης. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό και στο υγραέριο- φυσικό αέριο.

γ) Κατά 1,8% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις µεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή µη και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 2,1% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των φαρµακευτικών προϊόντων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

ε) Κατά 4% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισµού προσωπικής µεταφοράς. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια συνδυασµένων µεταφορών επιβατών.

στ) Κατά 1,8% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό- υπολογιστές και στα θέατρα.

ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και µεταδευτεροβάθµιας µη τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 0,5% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

θ) Κατά 3,3% της οµάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,9% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στο ελαιόλαδο, νωπό κατσίκι, νωπά ψάρια, τυρί φέτα, αποξηραµένα φρούτα και ξηροί καρποί. Μέρος της αύξησης
αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση κυρίως των τιµών στα νωπά φρούτα, ψωµί, πατάτες νωπές και ζάχαρη κοινή.

β) Κατά 1,9% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα οινοπνευµατώδη ποτά και τσιγάρα.

Επίσης, ο γενικός δείκτης, τον Απρίλιο 2015 σε σύγκριση µε τον Μάρτιο 2015, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης επίσης 0,5% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 1,8% τον Απρίλιο από μείωση 1,9% τον Μάρτιο και έναντι μείωσης 1,6% τον Απρίλιο 2014. Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,4% έναντι αύξησης επίσης 0,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από