Τα χρώματα μοιάζουν φθινοπωρινά στα δάση κωνοφόρων της Καλιφόρνια, στην πραγματικότητα όμως τα δέντρα φορούν τα κόκκινα χρώματα του θανάτου.

Σε διάστημα ενός έτους, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια δέντρα υπέκυψαν στους εθνικούς δρυμούς της Καλιφόρνια λόγω της ξηρασίας που συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Και η ξερή βιομάζα αυξάνει τώρα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Σε ορισμένες περιοχές είχαμε θνησιμότητα σε ποσοστό 100%» αναφέρει στο Reuters ο Τζέφρι Μουρ, βιολόγος της αμερικανικής Υπηρεσίας Δασών που πραγματοποίησε έρευνα από αέρος.

Η έρευνα κάλυψε 33 εκατομμύρια στρέμματα, από τα οποία τα 4 εκατομμύρια είναι πια καλυμμένα με ξερά δέντρα, με τις αφυδατωμένες βελόνες τους να βάφονται καφέ και κόκκινες.

Η ξηρασία εμποδίζει τα κωνοφόρα να παράγουν ρητίνη που αποθαρρύνει τα σκαθάρια. Τα έντομα εισβάλλουν ανενόχλητα στον φλοιό των δέντρων και τους καταφέρνουν τη χαριστική βολή.

Αντιμέτωπη με την παρατεταμένη λειψυδρία, τη χειρότερη από το 1979, η Καλιφόρνια αναγκάστηκε να επιβάλλει για πρώτη φορά περιορισμούς στην κατανάλωση νερού.

Την Τετάρτη το Πολιτειακό Συμβούλιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων ενέκρινε νέα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 25%.

Πολίτες και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν τώρα να κλείσουν τη βρύση, ωστόσο οι αγρότες εξαιρούνται από τα μέτρα λόγω της τεράστιας σημασίας της αγροτικής παραγωγής για την οικονομία της Καλιφόρνια.