Την πρόθεσή του για μία ενεργητική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια με συγκεκριμένα άμεσα βήματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τον προσεχή Ιούνιο, όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πρόκειται να κάνει μία περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια (Σερβία, Αλβανία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία και Σκόπια), ενώ στα σχέδιά του είναι και η αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας, με τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Είμαστε, όπως είπε, «τρεις χώρες οι οποίες πρέπει να έχουν γνώμη και άποψη για τα υπόλοιπα Βαλκάνια, γιατί, στο βαθμό που δεν έχουν, τρίτες δυνάμεις μπορούν να μονοπωλήσουν τους χειρισμούς στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση» που είχε με την ελληνίστρια πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, όπου ανανεώθηκαν όλα τα ραντεβού των δύο χωρών -υπουργών, πρωθυπουργών, κυβερνήσεων- επαφές που όπως είπε, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Θα κάνουμε όλες αυτές τις επαφές» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «διότι έχουμε πολλά κοινά θετικά μεταξύ μας, με τα όποια επιμέρους προβλήματα που μπορεί να λυθούν και θα κινήσουμε τον ισχυρό αυτό άξονα Βουλγαρία - Ρουμανία - Ελλάδα, ώστε να ξαναθυμήσουμε ποιος έχει δικαιώματα λόγου εντός της ΕΕ απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «είναι πηγή αστάθειας. Και η πηγή αστάθειας γεννά εθνικισμούς και οι εθνικισμοί μπορεί να γεννήσουν προβλήματα». Και αποσαφήνισε ότι «ο ρόλος της Ελλάδος είναι να μη γίνει μέρος αυτού του προβλήματος, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και να διαμεσολαβήσει στην περιοχή με τρόπο που να λύσει και δικά της ζητήματα και ζητήματα τρίτων κρατών σε σχέση και με την ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από