Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αϊντε, χαιρέτισε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντησή του με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. ‘Αϊντε οι δηλώσεις εκφράζουν «την ισχυρή βούληση της Τουρκίας για στήριξη λύσης του Κυπριακού.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στην Λευκωσία υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις Ερντογάν «αποτελούν στην ουσία την επανάληψη των γνωστών τουρκικών θέσεων, οποιοδήποτε στοιχείο διαφοροποίησης τους».

Ο κ. ‘Αϊντε είπε ότι για «να μπορέσουμε να φθάσουμε σε τελική λύση πρέπει να εμπλακούν και οι εγγυήτριες δυνάμεις σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, επεσήμανε ότι είναι αισιόδοξος .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση πως οι υπάρχουσες συγκλίσεις της περιόδου 2008-2012 , όταν ο ίδιος έκανε διαπραγματεύσεις με τους κυρίους Ταλάτ και Έρογλου, «αποτελούν μια καλή βάση για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Επίσης, τόνισε τη σημασία που αποκτά στην παρούσα συγκυρία η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.