Ο Μάριο Ντράγκι δεν βλέπει πια μεγάλη πιθανότητα για ένα grexident (ατύχημα) για τη χώρα μας. Mε αυτή τουλάχιστον την αίσθηση έφυγαν οι έλληνες συνομιλητές του που τον επισκέφθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, κατανοώντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το πει μετά βεβαιότητος έναν μήνα πριν. Σίγουρα βγήκαν πολύ λιγότερο δύσθυμοι από όσο μπήκαν.

Με βάση τα όσα μετέφεραν οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος στην ελληνική κυβέρνηση, κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα δημιουργούσε αμφιβολίες στους δανειστές, καθώς κυριαρχούσε μια κατάσταση αβεβαιότητας ακόμη και για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Εκείνη η περίοδος γύρω από το Πάσχα συνοδεύθηκε, ως γνωστόν, από τα πηγαινέλα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση εργασίας που έγινε στην Φρανκφούρτη ανάμεσα στην EKT (Ντράγκι, Κερέ) και στην ελληνική κυβέρνηση (Δραγασάκης, Τσακαλώτος) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την περαιτέρω στάση του. Ούτε καν για τις αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν μία ημέρα μετά (χθες) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών. Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν ότι η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού και συντονιστή της πολιτικής διαπραγμάτευσης δεν πήγε χαμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από ελληνικές πηγές, Ντράγκι και Κερέ απέφυγαν να σχολιάσουν το non paper της ελληνικής κυβέρνησης κατά το οποίο οι θεσμοί είναι εκείνοι που μπλοκάρουν τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ενα non paper που είχε διανεμηθεί μόλις μία ώρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Φρανκφούρτης. Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές και, πάντως, πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Μπενουά Κερέ φέρεται να επισήμανε φιλικά προς την ελληνική κυβέρνητική αντιπροσωπεία ότι «ήταν σφάλμα», καθώς οι άλλοι δύο θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΕ) συμμετέχουν στη διαδικασία αποφάσεων του Eurogroup. «Καλό θα ήταν να μη γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις» φέρεται να είπε, κλείνοντας εκεί τη συζήτηση.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έδωσε καμία υπόσχεση στους έλληνες υπουργούς. Ωστόσο αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα θετικό ήταν και το review του Μπενουά Κερέ στο οποίο αποτυπώνονταν τα βήματα που έχουν συντελεστεί το τελευταίο δεκαήμερο, δηλαδή από την ημέρα που ανασυγκροτήθηκε η διαπραγματευτική ομάδα.

«Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα» είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ στους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρησιμοποίησε το πολιτικό επιχείρημα πως δεν γίνεται οι αλλαγές να ξεκινούν από επαγγελματικές ομάδες όπως οι αρτοποιοί ή οι φαρμακοποιοί και να γίνουν αποδεκτές «εάν προηγουμένως δεν έχεις φορολογήσει τους πλούσιους κι αν δεν έχεις αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή», εξηγώντας πως όλα έχουν μια σειρά. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων φέρεται να είπε στους κ.κ. Ντράγκι και Κερέ για τα εργασιακά ότι οι συλλογικές συμβάσεις έχουν την αξία τους γιατί έτσι τιμωρούνται οι κακοί και αντιπαραγωγικοί επιχειρηματίες. Οταν η συζήτηση έφθασε στη χρηματοδότηση οι δύο υπουργοί τόνισαν πως «αν δεν θέλαμε τη συμφωνία δεν θα εξαντλούσαμε τη ρευστότητα στη χώρα μας». Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποδίδεται μάλιστα η φράση ότι θα ήταν silly (ελληνιστί ανόητο) να έχουμε φτάσει έως εδώ για να σκάσει ένα ομόλογο του ΔΝΤ (στις 12 Μαΐου), αφού προηγουμένως αναγνώρισε ότι στην αρχή έγιναν και οργανωτικά λάθη από ελληνικής πλευράς.

Η άλλη πλευρά έδειξε να κατανοεί –ζήτησε όμως να μην ακυρωθούν πράγματα που ήδη έχουν εγκριθεί, σε λογική rollback, ώστε να έχουμε επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Επίσης οι της ΕΚΤ διαπίστωσαν μεταρρυθμιστική κόπωση, κάτι το οποίο οι υπουργοί αιτιολόγησαν λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή επέρχεται όταν δεν φαίνονται απτά αποτελέσματα.