«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει πως «τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες», ανάμεσα στην Αθήνα και το υπόλοιπο Eurogroup. Μολονότι «είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια οριστική συμφωνία στις 11 Μαΐου», προσθέτει, «ουδείς συζητεί άλλο σενάριο από το να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για ένα οικονομικά ανεξάρτητο μέλλον εντός της ευρωζώνης».

Η μοναδική καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι, από πολιτικής απόψεως «τα τέλη Ιουνίου, όταν θα τελειώσει το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει επίσης μια καταληκτική ημερομηνία, αν το πρόβλημα της ρευστότητας καταστεί πολύ σημαντικό στην Αθήνα», εξηγεί ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος τονίζει πως «είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αποφύγουμε να φθάσουμε εκεί, δεν θέλουμε μια συμφωνία κατόπιν εξαναγκασμού».

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, το οποίο συνιστά μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και σημειώνει πως «στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είχαμε πει πως, αν η Αθήνα εκπλήρωνε όλες τις δεσμεύσεις της, τελείωνε το πρόγραμμα και το χρέος της εξακολουθούσε να μην φαίνεται βιώσιμο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε περισσότερο. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού. Το μοναδικό πράγμα που είναι πολιτικά αδύνατο είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του (περίπου 320 δισεκ. ευρώ). Όμως η συζήτηση αυτή για το χρέος δεν θα γίνει παρά μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από