Με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τιμάται σήμερα Παρασκευή η Εργατική Πρωτομαγιά. Κεντρικό μήνυμα των διαδηλωτών ήταν η αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές οι πορείες των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους.

«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.

«Συνεχίζουμε αταλάντευτα, αγωνιστικά, ταξικά, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ παντού σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μέτωπο απέναντι στις αυταπάτες, τον κοινωνικό εταιρισμό και τις ψεύτικες ελπίδες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης.

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ η οποία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η πορεία της «πρωτοβουλίας συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κινήσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.

Στην Πρέβεζα τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό σημείο συγκέντρωση και πορεία. Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή.

Ο Σταύρος Κάππας ήταν παιδί οικογένειας προσφύγων από το Αϊβαλί που εγκαταστάθηκε στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας. Στα 19 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα για να γίνει ράφτης και εντάχθηκε στην Αριστερά. Συνελήφθη κατά τη δικτατορία Μεταξά και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Σταύρος Κάππας παρέμεινε στις φυλακές Χαϊδαρίου.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν, στις 10 το πρωί, πορεία από το ΠΑΜΕ, ενώ λίγο αργότερα συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικά Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στην Άρτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες του ΠΑΜΕ η πρώτη, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων η δεύτερη. Με δύο διαφορετικές πορείες τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και στην Ηγουμενίτσα.

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές ζήτησαν μεταξύ άλλων την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του.

Ακόμη, ζήτησαν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ όπως τόνισαν «με ενότητα και αγώνα διεκδικούμε και αντιδρούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και τη διασφάλισή τους».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κ. ά.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, «δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας και την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας». «Οι εργαζόμενοι» όπως πρόσθεσαν, «δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση μετείχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι «καμιά άλλη λύση δεν υπάρχει από την αντίσταση και τους διαρκείς αγώνες των πολιτών».

Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου.

Στον Πύργο της Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας και ακολούθησε στις 11.30 συγκέντρωση στον Πύργο.

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».

«Σήμερα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτομαγιά παίρνει μια ιδιαίτερη αξία σαν μέρα και σαν μια υπόσχεση, που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον αγώνα για να ρίξουμε τις μνημονιακές διατάξεις και για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, όπως δηλαδή, τις εργασιακές συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την 13η σύνταξη» πρόσθεσε.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Άη Θανάσης, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σαράντα Έλληνες πατριώτες. Πρώτα έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, κατέθεσαν στεφάνι και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο.

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.

Στα Χανιά η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης και Βάγια Βαγιωνάκη, που με δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.

«Ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές του μνημονίου. Αυτή την εντολή η κυβέρνηση θα την τιμήσει» δήλωσε η κ. Βαγιωνάκη.

«Με συμπαραστάτη τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, έχοντας χαράξει κόκκινες γραμμές, θα προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Πoλλάκης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, αναφερόμενος στο μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι, τόνισε: «Ζητάμε να σταματήσει ο ευτελισμός της πατρίδας και η απαξίωση του λαού και των εργαζομένων και αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε άμεσα τα βάρβαρα μέτρα των μνημονιακών πολιτικών, να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση στο μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων κατέθεσαν στέφανα, ενώ το ΠΑΜΕ οργάνωσε λαϊκό γλέντι στην περιοχή του πάρκου των Αγίων Αποστόλων.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν σε ψήφισμά τους την «άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και άμεση επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Επίσης, τόνισαν ότι διεκδικούν την αποκατάσταση όλων των χαμένων θέσεων εργασίας, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Κατά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, οι εργαζόμενοι σε ψήφισμα τους ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα».

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη, ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.