Ο εξοστρακισμός του Γιάνη Βαρουφάκη και της ομάδας του από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι καθολικός.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά το ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων του ίδιου του υπουργού από τον οποίο αφαιρέθηκε ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group που ξεκινά σήμερα –με αρκετά πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών –την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί επταμελής ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης χωρίς τη συμμετοχή κανενός συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών.

Η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει έκτακτο Eurogroup προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ει δυνατόν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου.

Από τη σύνθεση του Brussels Group εξαιρούνται τόσο ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και μέχρι πρότινος επικεφαλής της διαπραγμάτευσης Νίκος Θεοχαράκης όσο και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη, γεγονός που καταδεικνύει την απόλυτη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου από την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης ομάδας στο κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Αντιθέτως, τη νέα ομάδα απαρτίζουν τρεις στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ένας του συντονιστή της διαπραγμάτευσης, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και ένας συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ειδικότερα, από το Μαξίμου συμμετέχουν με ενεργό ρόλο ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος και η προϊσταμένη του ιδιαίτερου γραφείου του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνα Κιντώνη.

Και οι τρεις συμμετείχαν στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Brussels Group που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Επίσης συμμετέχουν η Ελενα Παπαδοπούλου, συνεργάτιδα του κ. Τσακαλώτου, ο Δημήτρης Λιάκος, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και συνεργάτης του κ. Δραγασάκη και ο Μιχάλης Νικολακάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη.

Εκ παραλλήλου με τη συνεδρίαση του Brussels group στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες έχουν μεταβεί για πρώτη φορά και τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να γίνονται ταυτόχρονες συνεδριάσεις και να προχωρούν τα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα.

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου ελπίζοντας ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά της θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, έπειτα από δύο ημέρες, στη διάρκεια της οποίας ο Ντράγκι θα αποφασίσει εάν (βάσει μιας συμφωνίας) θα αυξήσει το πλαφόν των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασιστεί το κούρεμα των ενεχύρων, εξέλιξη που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το κλείδωμα της συμφωνίας στις αρχές Μαΐου είναι εφικτό. Η συζήτηση στο Brussels Group θα γίνει εφ’ όλης της ύλης, όμως η ελληνική πλευρά επιδιώκει στην ενδιάμεση-μίνι συμφωνία να προωθήσει 3-4 ζητήματα ούτως ώστε τα σκληρά θέματα να συζητηθούν τον Ιούνιο σε ένα συνολικό πακέτο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει στην πρώτη συμφωνία τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως επίσης και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το απόγευμα σήμερα συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν το νομοσχέδιο με οικονομικά μέτρα που φέρεται να έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση θα συζητηθεί σήμερα ή κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, κορυφαίος υπουργός με γνώση του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης έλεγε πως εφόσον υπογραφεί η συμφωνία (από τον Γιάνη Βαρουφάκη) το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα μια μίνι συμφωνία «για να υλοποιήσουμε άμεσα κάποια πράγματα με δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων» και να υπάρξει ενδεχομένως χαλάρωση των αυστηρών κριτηρίων που έχει θέσει η ΕΚΤ. «Εμείς αγωνιζόμαστε για μια συμφωνία που θα δίνει άμεση λύση στο ταμειακό πρόβλημα της χώρας» δήλωσε τονίζοντας ότι η προοπτική του δημοψηφίσματος δεν είναι επιδίωξη της κυβέρνησης και μόνο εάν τεθούν ηθικά διλήμματα στη συμφωνία «τότε ναι, ίσως είναι η προσφυγή στον λαό μια επιλογή».

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο «για να πετύχουμε καλύτερους όρους», όμως ανέφερε ότι για παράδειγμα στις ιδιωτικοποιήσεις και στο θέμα του ΟΛΠ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει το 67%.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις τελευταίες δηλώσεις του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει κι αν θέλουν «μία Ευρώπη προτεκτοράτων και αυτοκρατοριών».