Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τετραετία, αρχής γενομένης από το 2016, ως απάντηση στις εξτρεμιστικές απειλές μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι και για να διασφαλίσει – όπως είπε – ότι ο γαλλικός στρατός θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές απειλές, αλλά και να αντεπεξέλθει στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

«Η Γαλλία αντιμετωπίζει απειλές στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό. Η ασφάλεια, η προστασία, η ανεξαρτησία, είναι μη διαπραγματεύσιμες αξίες», δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ στους δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα παραμείνει στα 31,4 δισ ευρώ για το 2015. Άλλα επιπλέον 3,8 δισ ευρώ θα διατεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2016-2019.

Ο γάλλος πρόεδρος, πάντως, δεν διευκρίνισε από πού θα προκύψει η αύξηση της χρηματοδότησης στον αμυντικό τομέα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές περίπολοι που τοποθετήθηκαν σε ευαίσθητα σημεία της χώρας μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου θα είναι μόνιμες και ότι για την εσωτερική ασφάλεια θα διατεθεί μία δύναμη 7.000 ανδρών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των περικοπών θέσεων στον τομέα της άμυνας, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για την επόμενη πενταετία, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή του προεδρικού γραφείου.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει 34.000 απολύσεις, (αλλά) 18.500 θέσεις εργασίας τώρα θα διατηρηθούν», είπε η πηγή.