Η ιταλική Βουλή θα κληθεί να δώσει σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε χθες να συνδέσει την έγκριση της εκλογικής μεταρρύθμισης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, για να επισπεύσει την όλη διαδικασία και να μην συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση.

Για αύριο έχουν ορισθεί άλλες δυο ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που συνδέονται με την τμηματική έγκριση του νόμου, ενώ η καθοριστική και τελευταία ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα την Δευτέρα.

Η στρατηγική αυτή του Ρέντσι έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Γνωστά στελέχη του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και η πρώην πρόεδρός του Ρόζι Μπίντι, έκαναν γνωστό ότι δεν εννοούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μένει να διαπιστωθεί αν θα επιλέξουν να μην είναι παρόντες στην αίθουσα της βουλής, κατά την ψηφοφορία-όπως θεωρείται πιο πιθανό- ή να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Οι Δημοκρατικοί
Σύμφωνα με τους ιταλούς αναλυτές, είναι περίπου 30 τα μέλη των «Δημοκρατικών» τα οποία και διαφωνούν κάθετα με την επιλογή του πρωθυπουργού Ρέντσι να συνδέσει το μέλλον της κυβέρνησης με εκείνο της εκλογικής μεταρρύθμισης. Το πιθανότερο είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος και Νέας Κεντροδεξιάς τις τέσσερις, αναγκαίες ψήφους εμπιστοσύνης.

Η κεντροαριστερά

Η κεντροαριστερά όμως είναι βαθιά διχασμένη: «η φύση και η διάθεση του Ρέντσι δεν είναι θετική», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Στέφανο Φασίνα τόνισε πως «με την στρατηγική του ο Ρέντσι ζητά μια εν λευκώ εξουσιοδότηση και αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο».

Πολλοί παρατηρητές αναφέρουν ότι οι βουλευτές που θα αποφασίσουν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν από το Δημοκρατικό Κόμμα και να προχωρήσουν ενδεχομένως και σε δημιουργία νέας πολιτικής δύναμης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως, σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Stampa, τονίζει ότι «η σύνδεση του νέου εκλογικού νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αποτελεί μια επιλογή που δείχνει σοβαρότητα έναντι των πολιτών» και πως, «αν εγκριθεί το νέο εκλογικό σύστημα, το κοινοβούλιο θα δείξει ότι θέλει να συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Ο Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει τέλος σαφές ότι, αν δεν του δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την βουλή, πρόκειται να παραιτηθεί και να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από