Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ινδονησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση δύο Αυστραλών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.

«Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία της Ινδονησίας, αλλά οικτίρουμε αυτό που συνέβη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε», τόνισε ο Αμποτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική σχέση ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ινδονησία, όμως υπέστη πλήγμα ως αποτέλεσμα αυτού που συνέβη τις τελευταίες ώρες», πρόσθεσε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Μιουράν Σουκουμαράν και ο Αντριου Τσαν οδηγήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλους πέντε καταδικασθέντες αλλοδαπούς, (μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, ώρα Ελλάδος), για διακίνηση ναρκωτικών από διάφορες χώρες, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας.

Ο πρεσβευτής Πολ Γκίμπσον πρόκειται να επιστρέψει στην Αυστραλία περί τα τέλη της εβδομάδας, διευκρίνισε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Διπλωματική αγανάκτηση Γαλλίας – Βραζιλίας

To Παρίσι «υπενθύμισε την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου, οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της ΔευτέραςΗ Γαλλία δήλωσε «αλληλέγγυα» με τις υπόλοιπες χώρες που διαμαρτυρήθηκαν και υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν πλήρως κινητοποιημένες υπέρ του Σερζ Ατλαουί, η κατάσταση του οποίου συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική».

Ο Γάλλος Σερζ Ατλαουί, 51 ετών, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τον κατάλογο των προσώπων που επρόκειτο να τουφεκιστούν λόγω μιας προσφυγής του στην ινδονησιακή δικαιοσύνη που εκκρεμοδικεί.

Όμως η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας επανέλαβε τη Δευτέρα πως σε περίπτωση απόρριψης της διοικητικής προσφυγής του αυτής θα εκτελεστεί, ενώ διεμήνυσε ότι οι αρχές δεν θα περιμένουν «για πολύ».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξέφρασε σοκ και αγανάκτηση για την εκτέλεση του βραζιλιάνου υπηκόου παρά τις προσωπικές εκκλήσεις που είχε απευθύνει η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ να μην θανατωθεί για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διμερείς σχέσεις με την Ινδονησία και θα αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Τζακάρτα μετά την πρώτη εκτέλεση και έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζει να τον στείλει ξανά στην ασιατική χώρα ή να τον αντικαταστήσει.

«Δοθείσης της έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης στις εκκλήσεις μας, θα πρέπει να εκτιμηθεί αυτό για να αποφασιστεί ποια στάση θα τηρήσουμε έναντι της Ινδονησίας στο εξής» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέρζιου Φράνκα Ντανέζε στους δημοσιογράφους.

Δεν εκτελέστηκε ο γάλλος θανατοποινίτης

Η διπλωματία της Γαλλίας «υπενθύμισε την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου, οπουδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες», με μια ανακοίνωση η οποία εξεδόθη τα ξημερώματα της Τετάρτης από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση ο Ρομέν Ναντάλ διαβεβαιώνει ότι το Παρίσι είναι «αλληλέγγυο με τις χώρες» οι υπήκοοι των οποίων εκτελέστηκαν (επρόκειτο για δύο Αυστραλούς, έναν Βραζιλιάνο και τέσσερις Νιγηριανούς) και υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι γαλλικές αρχές παραμένουν πλήρως κινητοποιημένες υπέρ του Σερζ Ατλαουί, η κατάσταση του οποίου συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική».

Οι οκτώ θανατοποινίτες, επτά ξένοι και ένας Ινδονήσιος, τουφεκίστηκαν στη φυλακή του νησιού Νουσακαμπανγκάν, σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.