Μετά την κατάρρευση των υποδομών το μεγάλο πρόβλημα στο Κατμαντού είναι οι άθλιες συνθήκες υγιεινής. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους πληγέντες που έχασαν τα πάντα και η βοήθεια που φθάνει από το εξωτερικό είναι μικρή. Η περιγραφή του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιου Λέκκα σοκάρει. «Δεν λειτουργεί τίποτα» λέει στα «ΝΕΑ». «Ο κόσμος τρέχει να σωθεί. Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με μηχανές. Οι δρόμοι είναι φρακαρισμένοι. Ατελείωτες ουρές παντού. Οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι σε πανικό, ανήμποροι να συντονίσουν τις διασωστικές προσπάθειες. Εδώ μόνο η παρέμβαση του ΟΗΕ μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια».

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να καίνε τους νεκρούς τους όπου βρουν. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αρχίζουν να παίζονται και γεωπολιτικά παιγνίδια με τις διάφορες ομάδες διάσωσης: Κινέζοι και Ινδοί επιδιώκουν, ο καθένας από την πλευρά του, να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στην περιοχή. Η πτώση των δικτύων κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση αφού σε πολλές περιοχές έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. «Μου έστειλαν μήνυμα να βοηθήσω στον εντοπισμό της Ελληνίδας που έχει εγκλωβιστεί στο Νεπάλ και οι γονείς της δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της» λέει. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είναι από το βράδυ της Κυριακής στο Νεπάλ μαζί με τον καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη. Χθες προκειμένου να έχουν συνολική εικόνα για τις καταστροφές κατευθύνθηκαν 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κατμαντού. Γιατί κατέρρευσαν τα κτίρια και οι υποδομές; Εξαιτίας των πολύ κακών κατασκευών –ο αντισεισμικός κανονισμός άρχισε να εφαρμόζεται πρόσφατα –και επειδή το έδαφος είναι πολύ μαλακό, επισημαίνει ο κ. Καρύδης. «Ο κόσμος εδώ είναι πολύ φτωχός και οι διαδόσεις για νέους σεισμούς εντείνουν τους φόβους» λέει. «Δεν υπάρχει καμία κρατική βοήθεια. Μόνοι τους στήνουν τις σκηνές, όπου βρουν. Είπαμε στους αρμοδίους να δώσουν έμφαση στο υγειονομικό πρόβλημα. Να φτιάξουν καταλύματα και τουαλέτες. Ηταν σαν να τους λέγαμε να πάνε στο φεγγάρι».

Επιπλέον, όπως λέει ο γεωλόγος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς, ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους και το γεγονός ότι από το Σάββατο μέχρι σήμερα έγιναν μόνο δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 6,6 ρίχτερ την ίδια ημέρα και 6,7 ρίχτερ την Κυριακή.

Η τρύπα στη σεισµική παρακολούθηση

Οπως έγινε προχθές γνωστό από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακη Τσελέντη, από τον ερχόμενο Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο επειδή λήγουν οι συμβάσεις 15 επιστημόνων και τεχνικών. Στο θέμα επανήλθε και χθες ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης. «Η σωστή αντιμετώπιση του σεισμού αρχίζει από την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση της πολιτείας και των σεισμοπλήκτων από τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό» επισημαίνει. «Δυστυχώς οι περικοπές συμβασιούχων και πόρων για τη συντήρηση του δικτύου σεισμογράφων απειλούν να φέρουν το Ινστιτούτο σε αρκετά δύσκολη θέση. Τα απαιτούμενα ποσά είναι ελάχιστα για την ετήσια ανανέωση των 15 επί συμβάσει επιστημόνων και τεχνικών» συμπληρώνει.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τόνισε μεταξύ των άλλων ότι « η τρομοκρατία της κοινής γνώμης δεν προσφέρει αντισεισμική θωράκιση ούτε γλιτώνει τη χώρα από τις πιθανές συνέπειες εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων».