Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει εκφράσει δημοσίως την εκτίμησή του για τον Αλέξη Τσίπρα, για τον απλούστατο λόγο ότι την τελευταία εξαετία έχει αποφύγει κάθε δημόσια παρέμβαση –με εξαίρεση κάποιες σύντομες προεκλογικές ευχές για τη ΝΔ και την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά. Σε συνομιλητές του, ωστόσο, δεν κρύβει μια συμπάθεια για τον Πρωθυπουργό, ακόμη και από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγραφόταν ως κόμμα εξουσίας. Με την επιστροφή της ΝΔ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, εξάλλου, έχει φροντίσει να διαμηνύσει πρωτίστως στο εσωκομματικό πεδίο ότι «ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει» –και, συνεπώς, δεν τον βρίσκει σύμφωνο η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικής αφωνίας και φροντίζει να μεταφέρει δημοσίως την εκτίμηση που τρέφει για τον Καραμανλή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτή η εκτίμηση είναι «αμοιβαία». Η προσθήκη στην προχθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ότι παρά ταύτα δεν υπάρχει «πολιτικό φλερτ» με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ δεν μετέβαλε τις εντυπώσεις από την πρωθυπουργική παραδοχή. Οι γέφυρες που επιδιώκει να διατηρεί ο Πρωθυπουργός, συνακόλουθα και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον καραμανλικό πυρήνα έχουν αποκαλυφθεί και η συζήτηση τόσο στους κυβερνητικούς όσο και στους αντιπολιτευτικούς διαδρόμους έχει να κάνει πλέον με τη στόχευση του Τσίπρα και τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «αμοιβαίας εκτίμησης».

Η αναζήτηση των διαύλων Τσίπρα – Καραμανλή είχε αρχίσει προ διετίας, όταν ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πρόσκληση είχε «βραχυκυκλώσει» τη ΝΔ και πολύ περισσότερο τους σαμαρικούς –οι οποίοι άρχισαν στη συνέχεια να καταγράφουν τα θετικά μηνύματα που εξέπεμπαν οι καραμανλικοί κύκλοι για τον Τσίπρα. Η επιλογή που Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως και η απόφαση να περιοριστεί η εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο στην περίοδο μετά το 2009, επιβεβαίωσε στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού ότι ο Τσίπρας κάνει «πολικό παιχνίδι με τον καραμανλισμό.

«Παραφιλολογία καφενείου». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε προχθές ότι έχει να συναντηθεί ενάμιση χρόνο με τον Κώστα Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας «παραφιλολογία καφενείου» τη συζήτηση περί προσέγγισής τους, ενώ διέψευσε ότι είχε προτείνει στον Καραμανλή να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, από το καραμανλικό περιβάλλον αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξαν επαφές Φλαμπουράρη – Μολυβιάτη προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Καραμανλή, και όταν εκείνος αρνήθηκε άνοιξε ο δρόμος για τον Προκόπη Παυλόπουλο.