Μέσα στον Μάιο θα εξεταστούν στο Εφετείο τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της δεκαετίας του ’90 για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει στις 13 Μαΐου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Σημίτη.

Για τις 20 Μαΐου εκλήθησαν να παρουσιαστούν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Βάσω Παπανδρέου, ενώ στις 27 του ίδιου μήνα οι τρεις αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εμφανίστηκαν το πρωί της Τετάρτης ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και η Βάσω Παπανδρέου, οι οποίοι και έλαβαν τις σχετικές ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα καταθέσουν ως μάρτυρες στη δίκη του πρώην υπουργού.

Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτό το αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου για εξέταση των μελών του ΚΥΣΕΑ.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε τυπική χειραψία με τους Κ. Σημίτη, Βαγγέλη Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου.

Ο Τσοχατζόπουλος μπαίνοντας στην αίθουσα συνοδευόμενους από αστυνομικούς δεν κατέβηκε προς το εδώλιο όπως κάνει συνήθως αλλά κατευθύνθηκε στην άκρη της αίθουσας όπου βρίσκονταν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αφού είπε δυνατά «καλημέρα σε όλους», έτεινε το χέρι του στον Ευ. Βενιζέλο.

«Γεια σου Βαγγέλη», του είπε. «Γεια σου Άκη», απάντησε εκείνος και έστρεψε άλλου το πρόσωπό του.

Ακολούθως ο Α. Τσοχατζόπουλος πλησίασε περισσότερο και έτεινε το χέρι του προς τον Κ. Σημίτη λέγοντας του: «Πρόεδρε…» και εκείνος ανέκφραστος του έτεινε το χέρι.

Ο κατηγορούμενος χαιρέτισε στη συνέχεια τον Σωκράτη Κοσμίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σημίτη ενώ χαιρέτισε επίσης και τη Βάσω Παπανδρέου.

«Ιστορική μέρα», του είπαν κάποιοι δημοσιογράφοι. «Ε, όχι και ιστορική», απάντησε εκείνος.

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος επίσης έχει κληθεί και σύμφωνα πληροφορίες βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος δήλωσε: «Απαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ηταν τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους είναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214».