Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ) με θέμα τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εισήγηση της Διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία κατατέθηκε εν όψει της συνεδρίασης, προτείνεται η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ταμειακών διαθεσίμων ύψους έως 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατραπούν σε κρατικά repos, για το διάστημα από τις 7 έως τις 26 Μαΐου.

Η εισηγητική πρόταση εκτιμά ότι η επένδυση είναι συμφέρουσα, γιατί προσφέρει ελκυστική απόδοση και εξασφαλίζει παράλληλα τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων.

Οι πράξεις repos, που θα συνάψει το ΙΚΑ, έχουν μικρή διάρκεια έως 15 ημερών και η απόδοση των κεφαλαίων η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Ιουνίου, θα είναι τουλάχιστον 2,6% σε ετήσια βάση. 

Στην εισήγηση σημειώνεται επίσης, ότι το ποσόν το οποίο θα διατεθεί «δε θα χρειαστεί για την κάλυψη κάποιας υποχρέωσης του Ιδρύματος, διότι τα ήδη υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα μαζί με τις επικείμενες εισροές, επαρκούν με απόλυτη ασφάλεια».

Τονίζεται τέλος, ότι και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, δεν κινδυνεύουν.
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41,τ.Α΄/20-4-2015), τα ποσά τα οποία θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, επενδύονται αποκλειστικά σε repos (συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς) με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για οποιοδήποτε λόγο, ο Φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από