Οι ΗΠΑ «συμμερίζονται τις ανησυχίες» της Ιαπωνίας όσον αφορά τις δραστηριότητες του Πεκίνου στις θαλάσσιες διαφορές που έχει με τους γείτονές του, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία τάσσονται και οι δύο υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των (διμερών) διαφορών», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα καθησύχασε την Κίνα ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί «απειλή» για την ίδια την ισχυρή συμμαχία που υφίσταται μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Τόκιο.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ισχυρή συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως πρόκληση», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε ταυτόχρονα να διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ιαπωνίας σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο. «Θέλω να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μας για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη», τόνισε.

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα καθώς και οι δύο χώρες διεκδικούν μια συστάδα βραχονησίδων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι βραχονησίδες, που αποκαλούνται Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαογού στα κινεζικά, διοικούνται από το Τόκιο αλλά διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Άμπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού.

Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί και Ιάπωνες διαπραγματευτές δεν είχαν καταφέρει να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θεωρείται αναγκαία για να προχωρήσει και η ευρύτερη εμπορική συμφωνία.