«Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές τις κατηγορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον δύο κυρίαρχων κρατών, της Αλβανίας και του Κοσόβου για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μακεδονία (σ.σ.: ΠΓΔΜ)», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκπρόσωποι του αλβανικού ΥΠΕΞ κάλεσαν για διευκρινίσεις τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν, και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια της αλβανικής κυβέρνησης για την στάση της Μόσχας.

«Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν εκβιασμό και δεν εξυπηρετούν κανένα εποικοδομητικό κλίμα στην περιοχή, και ούτε είναι αποδεκτές», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και κάθε εκβιασμό εκ μέρους της Ρωσίας θα τον αντιμετωπίσει σε αυτό το πλαίσιο. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί μια σημαντική συμβολή για το μέλλον της δημοκρατίας και της περιφερειακής σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει λίγες μέρες πριν, «τη βαθιά ανησυχία μετά τις πληροφορίες για το περιστατικό στα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ - Σερβίας, όπου ομάδα ενόπλων πήραν τον έλεγχο του συνοριακού φυλακίου στην περιοχή Γκούσνιτσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ».

«Σε αυτήν την κατάσταση, πρωταρχικό ρόλο παίζει η σοβαρή έλλειψη του κράτους δικαίου και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο, και οι συνέπειες του άλυτου αυτού προβλήματος στο σύνολό του» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί περισσότερο, καθώς και οι συνεχείς αναφορές στην Μεγάλη Αλβανία», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των Τιράνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από